Dubrovčani udružili snage i isprintali više od 2000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje

U Dubrovniku ne staju s printanjem zaštitnih vizira. Nakon malih modifikacija dizajna, kako bi uštedili na materijalu i ubrzali printanje, kreću dalje.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Akcija 3D printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje ujedinila je tvrtke, studente i pojedince diljem Hrvatske. Dubrovnik se među prvima uključio u akciju printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Snage su udružili obrt Robot Hand Made, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika sa svojim članicama Informatičkim klubom Futura i Udrugom RC modela Dubrovnika, zatim LARIAT - Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing i Dubrovačka baština. Kasnije se priključila i Udruga mladih Nova iz Ploča. U 3D printanje je trenutno uključeno 20 printera. Koordinator akcije za Dubrovačko-neretvansku županiju je Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku, a na razini Hrvatske koordinaciju vodi Hrvatski studentski zbor.

Nakon samo 18 dana po cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji je isporučeno više od 2000 zaštitnih vizira. Bilo bi i brže isporučeno i više zaštitnih vizira da nije bilo zastoja u nabavki prozirne folije za vizire.

U Dubrovniku je najveći dio isporučen u Opću bolnicu Dubrovnik, a ostalo Domu zdravlja Dubrovnik, izdvojenom stacionaru u Studentskom domu, poliklinikama, doktorima opće prakse, pedijatrima, sestrama kućne njege, palijativnim timovima, ginekolozima, stomatolozima, domovima za starije i nemoćne osobe, ljekarnama, policijskim službenicima i dr. Osim u Dubrovniku zaštitni viziri su isporučeni i u zdravstvene ustanove, ljekarne, domove za starije i nemoćne osobe u Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Korčuli, Blatu, Vela Luci, Pelješcu, Konavlima, Župi Dubrovačkoj i Lastovu.

Lokalna dubrovačka 3D print zajednica je počela s printanjem modela RC2 kojeg su dizajnirali Josef Pruša i njegov tim u Prusa Research laboratoriju. Njihov rad su podijelili pod Creative Commons 4.0 BY-NC internacionalnom licencom (nekomercijalna licenca s imenovanjem autora). Tako su pokrenuli zajednicu u cijelom svijetu koja printa 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje. S obzirom na nedostatak plastike na tržištu u Hrvatskoj, ali i radi ekonomičnosti i ubrzanja procesa printanja trenutno printamo novi remiksirani Prusin model kojeg je doradio Matija Miloslavić iz obrta Robot Hand Made. Osim volontera koji već 18 dana neprestano printaju u sastavljanje zaštitnih vizira su se uključili studenti i profesori sa Sveučilišta u Dubrovniku, ali i mnogi građani koji podupiru akciju, istaknuo je Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti