Dubrovnik u suradnji s Boschom želi postati “pametni grad”

Kao najveće gradske probleme Franković je istaknuo prometne gužve i parkiranje.

Martina Čizmić | 15.06.2018. / 13:31

14.12.2017.
Ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

S ciljem doprinosa transformaciji Dubrovnika u “pametni grad”, s predstavnicima partnerstva Bosch-Raafourty sastali su se u petak u Dubrovniku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Na sastanku pod nazivom "Dubrovnik - pametni grad" ministrica Žalac predstavila je aktivnosti vezane uz razvoj pametnih gradova, kao jednog od ključnih ciljeva Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Žalac je istaknula kako je tvrtka Bosch svjetski predvodnik u industriji četvrte generacije, a posebno u primjeni novih tehnologija u pametnim rješenjima problema urbanih središta.

Puno smo razgovarali o tome što financiramo kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja naših sedam velikih gradova. Kao prioritet smo postavili projekt pametnih gradova, sela i otoka. Puno radimo na pripremi tih projekata u suradnji s Europskom investicijskom bankom. U idućem financijskom razdoblju EU upravo će ovakvi projekti biti prepoznati, izjavila je ministrica. Dodala je kako je s Boschom bilo razgovora i o potencijalnim ulaganjima, ne samo u Dubrovniku, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Gradonačelnik Franković naglasio je kako je riječ o početnom sastanku te  kako vjeruje da postoji mogućnost uvođenja smart city projekata u Dubrovniku. Kad se takav sustav uvede, uvjereni smo da postoji mogućnost financiranja takvih projekata iz EU fondova, a zato je ministrica Žalac s nama, rekao je. Kao najveće gradske probleme Franković je istaknuo prometne gužve i parkiranje.

Predstavili smo slučaj Dubrovnika i dali prijedloge rješenja i poboljšanja. S Boschom ćemo vidjeti koje su mogućnosti unutar njihova sustava. 'Smart city' rješenja ne tiču se samo prometa i parkiranja, već i vode, kanalizacije i rasvjete, kazao je Franković.

Direktor tvrtke Bosch Klaus Peter Fouquet istaknuo je kako je Bosch velika tvrtka s desetogodišnjim iskustvom osmišljavanja "pametnih  gradova". Imamo novu tehnologiju i dobra iskustva rada s gradskim upravama kako bismo projekt uspješno realizirali. Željeli bismo imati projekt i u Dubrovniku jer možemo ponuditi lijepa rješenja za današnje i buduće probleme grada, rekao je Fouquet.

Direktor tvrtke Raafourty Davor Žuvić istaknuo je da, ako je ijedan povijesni grad spreman na vlastitoj tradiciji transformirati se u "pametni grad", onda je to Dubrovnik. Bosch je zainteresiran u suradnji s Gradom i Ministarstvom razviti specifičnu platformu koja će na racionalan način integrirati 'smart city' rješenja, koja se neće provoditi bez unaprijed osmišljene strategije. Želimo razviti 'pametni grad' jer se pametno služimo pametnim tehnologijama, izjavio je Žuvić.

Dodao je kako Bosch i Raafourty već pripremaju rješenja za jednu 'smart city' platformu, koju bi dubrovačka razvojna agencija trebala korigirati u mjeri stvarnih potreba građana. Priprema platforme pametnog upravljanja resursima grada najjeftiniji je dio, a financijska vrijednost znat će se kad se platforma razvije. Nijedan grad nema toliko novca da se odjednom transformira u 'pametni grad', makar Dubrovnik znamo kao bogat hrvatski grad. Tu je potrebna mudrost gradske uprave u procjeni prioriteta u rješavanju akutnih problema. Mi inzistiramo da se prvo sagleda cjelina, a na toj platformi implementiraju pojedina pametna rješenja, zaključio je Žuvić.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti