Nakon uhićenja Durov promijenio ploču: Telegram će ipak dijeliti podatke korisnika aplikacije

Cilj Telegrama je obeshrabriti kriminalce da koriste tu platformu, no to bi moglo stvoriti problem za korisnike u državama s represivnim režimima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2024. / 13:50

Telegram (Foto: Afp)

Mnogi su dosad smatrali Telegram omiljenim alatom kriminalaca jer je na njemu komunikacija šifrirana, a nema nikakve kontrole niti moderiranja sadržaja. Situacija se počela mijenjati nakon što je suosnivač i CEO Telegrama Pavel Durov završio iza rešetaka u Francuskoj. Durov je prvo nedavno najavio promjene u vezi s moderiranjem sadržaja na toj platformi, a sada je predstavio promjene uvjeta korištenja i politike privatnosti koja bi trebala obeshrabriti kriminalce u korištenju Telegrama.

Demonstranti nose sliku Durova Prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna: U Francuskoj uhićen osnivač popularne aplikacije koju koriste i brojni Hrvati

Iako, naglasio je, 99,999 posto korisnika Telegrama nema nikakve veze s kriminalom i tu platformu koriste za klasičnu komunikaciju, postoji mala grupa ljudi, oko 0,001 posto, koja je uključena u ilegalne aktivnosti i stvara loš imidž cijele platforme i ugrožava interese gotovo milijardu korisnika Telegrama. Kako bi ih obeshrabrili da nastave koristiti Telegram za takve ilegalne i kriminalne aktivnosti, ta će platforma u budućnosti, na zahtjev policije, uz legalan nalog naravno, predati IP adrese i telefonske brojeve svojih korisnika.

Prema brojnim optužbama, Telegram su koristili trgovci drogom, preko te platforme dijelile su se fotografije zlostavljanja djece itd., a pored toga, jedan od razloga uhićenja Durova bilo je što nije htio surađivati sa snagama zakona. No kada je završio iza rešetaka, postao je svjestan toga da bi dobar dio svog života mogao provesti u francuskim zatvorima, tako da se našao pred situacijom u kojoj će morati napraviti radikalne promjene na Telegramu ili nastaviti po starom, što mu sigurno ne bi bio plus na suđenju.

Među inim, Durov je naglasio kako je ekipa moderatora posljednjih nekoliko tjedana provela uklanjajući ilegalan sadržaj, a nadogradili su i opciju pretraživanja tako da tražilica u budućnosti ne prikazuje takav problematični sadržaj. Na BBC-ju kažu kako samo prikrivanje sadržaja vjerojatno neće biti dovoljno da se zadovolje zahtjevi francuskih i europskih pravosudnih tijela jer ona zahtijevaju potpuno uklanjanje takva sadržaja.

A što je s represivnim režimima?

Nakon njegova uhićenja na mreži su se ponovno aktualizirale rasprave o slobodi govora, a i sam Durov rekao je kako je iznenađen uhićenjem jer ga se smatra odgovornim za postupke trećih strana, odnosno osoba s kojima on nema nikakve veze.

Elon Musk Reakcije na uhićenje osnivača Telegrama: Krenuo je lov na vještice, a neki tvrde da bi Musk mogao biti sljedeći

Dok neki pozdravljaju novu odluku o predaji korisničkih podataka na temelju policijskih naloga, drugi upozoravaju na opasnosti koje bi takva promjena pravila korištenja mogla donijeti određenim grupama korisnika, poput političkih disidenata koji su na Telegram gledali kao na sigurno mjesto na kojem mogu iznositi svoje stavove i razmišljanja bez straha. No kako je upozorio John Scott-Railton, istraživač Citizen Laba sa Sveučilišta u Torontu, postavlja se pitanje znači li ta najava da će Telegram surađivati s vlastima u državama s jakim represivnim aparatom, pri čemu je spomenuo Rusiju, Bjelorusiju i države Bliskog istoka. Mnogima koji se ne slažu s politikama vladajućih struktura u tim zemljama upravo je Telegram bio jedan od kanala preko kojeg su mogli izraziti svoja razmišljanja i stavove te komunicirati s istomišljenicima bez straha od progona.

Scott-Railton naglašava kako, pored općenite promjene pravila korištenja, iz Telegrama nisu detaljno objasnili kako će se odnositi prema zahtjevima takvih režima.

Izvor: BBC 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti