Dvojac vodio servis za zaobilaženje antivirusnih programa pa pao u ruke Europola

Rumunjski dvojac zarađivao je do 300 dolara po pruženoj usluzi.

Martina Čizmić | 21.11.2020. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za većinu korisnika, antivirusni program glavna je (često i jedina) obrana od zlonamjernih programa i kibernetičkih prijetnji. I iako na tržištu postoje zaista izvrsni programi koji pružaju zaštitu, postoje i programi koji tu zaštitu mogu zaobići.

Tako je Europol objavio kako su uhitili dvojicu Rumunja pod sumnjom da su vodili servise koji su pružali uslugu zaobilaženja antivirusnih programa. Servisi CyberSeal i Dataprotector bili su prilično uspješni u kriminalnom svijetu, jer je policija otkrila da se njihovim uslugama koristilo više od 1500 kriminalaca.

Uz to što su prodavali zlonamjerne programe poput trojanaca i ransomwarea, Rumunji su nudili i uslugu Cyberscan koja je omogućavala kibernetičkim kriminalcima da testiraju svoje zlonamjerne programe na antivirusnim alatima.

Naime, jedan od najčešćih načina da kibernetički kriminalac napadne neko računalo, a pri tom izbjegne detekciju antivirusnog programa je pomoću ekripcije ili skrivenog koda u nekom od programu. Na taj način "program" izgleda prilično nevino korisniku, a svoju pravu zlonamjernu stranu pokazuje tek kad bude instaliran na računalo, odnosno kad je već prekasno.

Kibernetički kriminalci rumunjskom su dvojcu plaćali između 40 i 300 dolara za njihove usluge te od sedam do 40 dolara za mogućnost da svoj zlonamjerni program testiraju u odnosu na antivirusni program koji žele prevariti.

Kako ističu iz Europola, takvi se servisi pojavljuju na crnom tržištu i skrivenim dijelovima interneta posljednjih 10 godina, a "klijenti" dolaze iz svih dijelova svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti