Dvadeset jedan znanstvenik kojemu je dodijeljeno visoko brazilsko odličje odbio je u subotu primiti ga pošto je predsjednik Jair Bolsonaro s popisa dobitnika povukao dvoje njihovih kolega čiji se radovi nisu svidjeli vladi.

Predsjednik krajnje desnice predložio je 25 imena za dodjelu Nacionalnog reda za znanstvene zasluge kojim se od 1992. nagrađuju autori najvažnijih postignuća u znanosti i u tehnologiji.

No dva dana poslije s tog je popisa povukao imena dvoje uglednih znanstvenika.

Prvi je Marcus Lacerda koji je proveo jedno od prvih istraživanja o nedjelovanju klorokina na covid-19. Predsjednik Bolsonaro je dugo preporučivao klorokin u suzbijanju pandemije.

Druga je Adele Benzaken koja je smijenjena s dužnosti ravnateljice uprave za aids brazilskog ministarstva zdravstva kada je Jair Bolsonaro 2019. izabran za predsjednika.

Ovo je još jedan jasan dokaz progona znanstvenika, napisao je u otvorenom pismu 21 znanstvenik, osudivši strategiju sustavnog napadanja (aktualne brazilske vlade) na znanost i na tehnologiju.

Ovim činom prosvjeda koji nas žalosti izražavamo svoje negodovanje zbog uništavanja brazilskog sveučilišnog sustava te znanosti i tehnologije općenito, napisali su.

Jair Bolsonaro je na meti oštrih kritika znanstvene zajednice zbog smanjenja proračunskih sredstava za znanost i tehnologiju, upornog odbijanja znanstvenih spoznaja i širenja lažnih informacija, napose u vezi s pandemijom covida-19.

U razgovoru za agenciju France Presse Benzaken je rekla da je "iznimno počašćena" odlukom kolega da obiju priznanje zbog, rekla je, "neprimjerenog" odnosa vlade prema njoj i njezinom kolegi Marcusu Lacerdi.

To mi je bilo najveće priznanje, dodala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju