Dvostruka prijetnja: Korisnici Mac-a i PC-a podjednako u riziku od cyber napada

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da se korisnici Apple računala sa cyber pretnjama susreću podjednako često kao korisnici drugih platformi, a na neke vrste prijetnji nailaze čak i češće.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.02.2015. / 12:49

Dvostruka prijetnja: Korisnici Mac-a i PC-a podjednako u riziku od cyber napada

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da se korisnici Apple računala sa cyber prijetnjama susreću podjednako često kao korisnici drugih platformi, a na neke vrste prijetnji nailaze čak i češće. Iako je točno da stručnjaci za sigurnost do sada nisu našli toliko štetne softvere za OS X kao za druge platforme, kao što je Windows, to ne znači da su Mac uređaji i podaci skladišteni na njima u potpunosti imuni na rizik.

Istraživanje je pokazalo da se ove godine čak 24 % korisnika Apple desktop računala i 10 % korisnika Apple prijenosnih računala susrelo sa malicioznim softverima. Broj korisnika PC računala koji su se susreli sa prijetnjom nešto je viši i iznosi 32 %. Ipak, maliciozni softveri poput Ransomwarea napali su 13 % korisnika Mac računala, u usporedbi s 9 % korisnika Windows računala. Inače, Ransomware je vrsta malicioznog programa ili koda koji otima i šifrira datoteke žrtve, da bi zatim napadač iznuđivao novac u zamjenu za ključ dešifriranja koda. Dokumentirani slučajevi ovakvih napada su rijetki, no u porastu. Jedan od prvih dokumentiranih slučajeva napada ransomwareom je zabilježen u svibnju 2005. godine. Sam program koji šifrira datoteke često nije jako težak za rješavanje, no postoje i znatno kompleksniji programi koji rabe hibridne metode na razini vojnog šifriranja. Slična je situacija i sa prijetnjama kojima su cilj financijski podaci: ovakve incidente prijavilo je 51 % korisnika OS X, odnosno 43 % korisnika sustava Windows.

Prema rezultatima istraživanja, korisnici Mac uređaja su općenito manje svjesni Internet prijetnji nego korisnici Windows uređaja. Primjerice, 39 % vlasnika MacBook računala nisu nikad ili su jedva čuli za Ransomware, a 30 % njih ne poznaje opasne zlonamjerne programe koji mogu da eksploatirati ranjivosti u softveru. U usporedbi s tim, od svih ispitanika, 33 % ne zna gotovo ništa o Ransomwareu i 28 % njih nije svjesno raznih zloupotreba.

Anketa pokazuje da polovina korisnika Mac računala i dalje zanemaruje potrebu za sigurnosnim rješenjima za Internet na svojim uređajima: samo 47 % korisnika MacBook računala i 59 % korisnika Apple desktop računala koriste zaštitu. Također, kada korisnici Apple računala biraju sigurnosno rješenje za svoje uređaje, mnogima je glavni prioritet cijena (41 %), dok je kvaliteta prioritet za tek 36 % ispitanika. Na trećem mjestu je utjecaj rješenja na performanse uređaja (33 %). U usporedbi s tim, korisnicima Windows sustava je na prvom mjestu efikasno otkrivanje prijetnji (47 %), cijena rješenja je na drugom mjestu (42 %) i sposobnost rješenja da se izbori sa online prijetnjama je na trećem mjestu (31 %).

"Korisnici OS X dugo su bili izolirani od opasnosti na Internetu pa se osjećaju gotovo nepobjedivo, ali cyber prijetnje danas sve više šire područja koje napadaju, tako da je važno biti pripremljen. U tom smislu, kompanija Kaspersky Lab preporučuje korisnicima Mac računala instaliranje sigurnosnog rješenja, ali i da zapamte pravila sigurnog ponašanja na Internetu", kaže Vladimir Zapolyansky, potpredsjednik marketinga za proizvode i tehnologiju u kompaniji Kaspersky Lab.

Izvor: Kaspersky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti