Električni romobili sve opasniji za vozače, ali i za pješake

Broj ozljeda ukazuje na potencijalne opasnosti korištenja romobila i na pločnicima i na kolnicima.

Martina Čizmić | 08.02.2019. / 09:29

Električni romobil (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Od početka mode električnih romobila krajem 2017. više od 1500 ljudi u SAD-u pretrpjelo je ozljede tijekom korištenja romobila na baterijski pogon, a četiri su izgubile život, pokazalo je istraživanje Consumer Reports.

Usluga unajmljivanja romobila za kratke relacije hvaljena je kao potencijalna revolucija u gradskom prijevozu. No broj ozljeda ukazuje na potencijalne opasnosti korištenja romobila i na pločnicima i na kolnicima.

Consumer Reports navodi da su vozači romobila tretirani u bolnicama najčešće zbog nagnječenja, prijeloma nosa, ruku i drugih ozljeda od kojih su neke zahtijevale operativno liječenje.

Tvrtke koje iznajmljuju električne romobile potiču na korištenje kaciga, no u SAD-u ne postoje propisi o njihovu obveznu nošenju.

Zdravstveni stručnjaci ističu da bi broj ozlijeđenih vozača romobila mogao biti i veći, ali bolnice nemaju standardizirane metode praćenja ozljeda vozača romobila.

Električni romobili novi su obećavajući način prijevoza, no sigurnost mora biti na prvom mjestu, ocjenjuje William Wallace, analitičar u Consumer Reportsu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti