Appleov promašaj stoljeća: Elon Musk htio je prodati Teslu Appleu za desetinu trenutačne vrijednosti

Trenutačna vrijednost Tesle na burzi iznosi više od 600 milijardi dolara, a Musk bi pristao i na 60-ak milijardi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2020. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su se tijekom posljednjih nekoliko tjedana mrežom ponovno proširile glasine o električnom automobilu s potpisom Applea, sve je jasnije kako bi za četiri ili pet godina Cookova kompanija mogla postati konkurent Elonu Musku i s Teslom se boriti za osvajanje tržišta. No umjesto rivala Musk i Cook mogli su biti saveznici. Naime, tijekom “najtamnijeg” razdoblja za Teslu i problema s proizvodnjom Modela 3 Elon Musk razmišljao je o prodaji svoje kompanije Appleu.

Elon Musk (Foto: AFP) Znate li što je Musk radio kao dijete? Privukle su ga videoigre pa je već s 12 godina napravio i prodao svoju prvu igru, a ostalo je povijest

Podsjetimo, Tesla je imala velika očekivanja od Modela 3, njihova cjenovno najpristupačnijeg automobila do tada te su mnogi prednaručili to vozilo. Unatoč optimističnim najavama Tesla je probila sve rokove u proizvodnji i isporuci, što je fizički i mentalno potpuno iscrpilo Elona Muska. Cijele je dane boravio u uredu te bi samo kratko spavao na uredskom podu.


Očajan, javio se Appleu i zatražio sastanak na kojem bi predložio Timu Cooku da preuzmu Teslu, napisao je Musk na Twitteru, a posebno je zanimljiva cifra o kojoj je razmišljao, a koja je iznosila samo desetinu trenutačne vrijednosti. Tesla je ove godine ostvarila munjeviti rast te, kako sada njezina vrijednost iznosi više od 600 milijardi dolara, Musk je planirao prodati kompaniju kojom upravlja za oko 60-ak milijardi dolara. Srećom za njega, Tim Cook odbio je taj sastanak.

 

Slika nije dostupna Napokon! Od sada Tesline automobile možete naručiti preko službene hrvatske stranice, a ovo su cijene njihovih modela u kunama

Ostalo je, kako se to kaže, povijest. Trenutačne Tesline brojke na tržištu, odnosno vrijednost na burzi, kao i sve veća popularnost električnih automobila na svijetu sugeriraju kako je odbijanje sastanka s Muskom najveća pogreška koju je Tim Cook napravio u svojoj karijeri. No ipak treba se sjetiti tadašnje situacije te je čak i Musk priznao da je Tesla bila blizu kolapsa. Situacija se s vremenom radikalno promijenila i nakon što su prebrodili krizu s Modelom 3, Tesla je predstavila Model Y te zanimljivi Cybertruck.

Nastavili su i s gradnjom novih tvornica, kao i sa širenjem kompanije te je nedavno čak otvoreno i predstavništvo u Lijepoj Našoj.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti