Elon Musk poslao svoj Tesla Roadster u svemir: "Možda ga otkrije izvanzemaljska rasa u budućnosti"

Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkrije izvanzemaljska rasa u budućnosti, poručio je Musk.

Zimo Zimo | 06.02.2018. / 21:53

Galerija

Grimizni Tesla Roadster iz Elon Muskove pionirske električne automobilske industrije lansiran je tamo gdje dosad nije otišao niti jedan sportski automobil – u svemir.

Naime, u utorak navečer obavljen je testni let nove Falcon Heavy jumbo rakete koju je izgradilo transportno poduzeće Space Exploration Technologies, a koje je osnovao, kao i kompaniju Tesla Motors, poduzetnik Elon Musk.

Ovim lansiranjem Falcon Heavy postaje najsnažnija raketa koja postoji i najmoćnije svemirsko vozilo koje je uzletjelo iz SAD-a otkad je NASA raketama Saturn 5 posljednji put prevela astronaute na Mjesec prije 45 godina.

Uspjeh tog lansiranja vjerojatno će kalifornijskoj tvrtki SpaceX osigurati prednost nad konkurentima koji traže velike ugovore s NASA-om, američkim vojnim i satelitskim tvrtkama, pa čak i plaćaju svemirske turiste.

Falcon Heavy, pogonjen s 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dvije na bokovima služe kao pojačala. Te dvije rakete trebale bi se nakon lansiranja spustiti padobranima na Cape Canaveral, dok bi središnja raketa nakon leta trebala sletjeti na brod u Atlanti.

Svemirska letjelica već je postavljena na lansirnoj platformi u Kennedyevu svemirskom centru u Cape Canaveralu u Floridi. Koristio ju je i Saturn 5 noseći tročlanu ekipu Apollo 11 na svojoj povijesnoj misiji 1969. godine, koja je kulminirala prvim koracima Neil Armstronga i Buzz Aldrina na mjesečevoj površini.

Putnik koji se vozio na vrhu Falcon Heavyja jest Tesla Roadster, koji je tako prvo vozilo poslano u sunčevu orbitu.

Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkrije izvanzemaljska rasa u budućnosti, poručio je na Twitteru milijarder, poduzetnik i osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk.

Falcon Heavy dizajniran je za prenošenje znatno veće težine od tog automobila, a SpaceX se hvali svojom sposobnošću da može poslati u zemljinu orbitu teret od otprilike 70 tona, uz trošak od 90 milijuna dolara po lansiranju.

 

 

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

 

To je dvostruko veći kapacitet od onog koji omogućuje postojeća američka svemirska flota, sačinjena od Delta 4 Heavy United Launch Allianca (ULA) zajedničkog pothvata Lockheed Martina i Boeinga, i to za svega četvrtinu sadašnjeg troška.

Nova raketa trebala bi SpaceX-u omogućiti ulazak u dvije ključne arene koje zahtijevaju veći kapacitet od one koju omogućuje Falcon 9, a to su geostacionarne orbitalne misije za isporuku satelita koji kruže Zemljinim ekvatorom istim tempom kao što se Zemlja rotira te za u istom ritmu kao rotacija planeta i za istraživanja izvan Zemlje.

(Hina)

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti