Europska medicinska agencija (EMA) priopćila je u četvrtak da neće nametati prag efikasnosti cjepiva od 50 posto te dodala da zemlje EU-a trebaju koristiti sva cjepiva koja su im na raspolaganju u borbi protiv pandemije.

Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da je njezino cjepivo protiv COVID-19 bilo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolaze potencijalne isporuke stotina milijuna doza Europskoj uniji.

Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija rezervirala je oko 405 milijuna doza u studenom, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.

Morat ćemo skupiti sve konačne podatke iz tog kliničkog ispitivanja i imati dobru analizu rezultata kroz različite regije, dobne skupine i prema različitim varijantama, rekao je Marco Cavalieri, čelnik odjela EMA-e za biološke prijetnje i strategiju cijepljenja.

Stoga ja smatram da je prerano ulaziti u to što to znači... Uvijek smo mislili da je teško unaprijed definirati prag, rekao je na konferenciji za novinare te dodao da će EMA posebno paziti na varijante koje cirkuliraju, a mogle bi biti zaraznije.

U SAD-u Uprava za hranu i lijekove traži da cjepiva protiv COVID-19 u ključnoj fazi ispitivanja pokažu najmanje 50-postotnu učinkovitost da bi bila odobrena.

U studenom, prije nego što su izašli prvi podaci o ispitivanjima cjepiva, EMA je rekla da neće postavljati minimalnu razinu učinkovitosti potencijalnih cjepiva protiv COVID-19.

Cavaleri je također rekao da zemlje EU-a u pandemiji trebaju koristiti sve opcije koje su im na raspolaganju.

Više zemalja odlučilo je ograničiti korištenje "vektorskih" cjepiva kakva su AstraZeneca i Johnson & Johnson zbog moguće veze s rijetkom pojavom krvnih ugrušaka i radije se odlučuju za mRNA tehnologiju kakvu koriste Pfizer i Moderna.

Još uvijek smo u pandemiji, vrlo je važno da se u borbi protiv te pandemije koristimo svim opcijama koje su nam na raspolaganju, rekao je.

Na zemljama EU-a je da odluče kako ih koristiti u najboljem interesu javnog zdravstva, dodao je.

EMA je ranije demantirala da je Cavaleri sugerirao da se napusti korištenje AstraZenece, naglasivši da su njegove riječi u jednom intervjuu krivo interpretirane i da on smatra da koristi tog cjepiva nadmašuju rizike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju