Engleski The Guardian optužio Microsoft za sudjelovanje u špijunskoj aferi PRIZMA

Prema tvrdnjama engleskog The Guardiana, Microsoft je distribuirao podatke NSA agenciji, čime se izravno uključio u aferu špijuniranja korisnika diljem svijeta.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 12.07.2013. / 07:45

Engleski The Guardian optužio Microsoft za sudjelovanje u špijunskoj aferi PRIZMA

Prema tvrdnjama engleskog The Guardiana, Microsoft je distribuirao podatke NSA agenciji, čime se izravno uključio u aferu špijuniranja korisnika diljem svijeta.

Je li Microsoft duboko zagazio u aferu PRIZMA (elektronički sustav nadziranja), je li zapravo div iz Redmonda bio njezin integralni dio? Ako je vjerovati britanskom listu The Guardian, čini se da je Microsoft usko surađivao s dvije američke agencije – NSA i FBI, koje su izravno optužene da su nadzirale komunikaciju milijuna korisnika Interneta diljem svijeta.

Navodno su u NSA imali poseban pristup enkriptiranim podacima iz e-mailova, Skypea, SkyDrivea ali i Outlook.com usluga, a koje su sve pod patronatom Microsofta. The Guardian tvrdi da je, primjerice, Skype potpisao svojevrsni ugovor kojem dopušta pristup PRIZMA programu, još 2010. godine. Iz Microsofta nisu sasvim negirali da su nacionalne sigurnosne agencije mogle zatražiti pristup pojedinim podacima korisnika, ali odlučno demantiraju kako su NSA ili FBI imali otvoren pristup takvim podacima, bez sudskog naloga.

Microsoft je izdao priopćenje u kojem se, između ostaloga, navodi: „Microsoft ima vrlo jasne principe kada su u pitanju korisnici naših usluga i njihovi podaci. Prvo, mi svoje obaveze prema korisnicima, ali i prema organima reda i zakona, uzimamo vrlo ozbiljno i možemo ustupiti korisničke podatke samo ako se radi o sudskom procesu. Drugo, naš ekspertni pravi tim svaki zahtjev za pristup korisničkim podacima uzimamo vrlo ozbiljno, ako procijenimo da zahtjev nije opravdan, odbijamo ga.“

Dalje se u priopćenju navodi: „Da budemo jasni, Microsoft nikada, niti jednoj vladi ili agenciji nije dao potpuni, nesmetani pristup podacima na SkyDrive, Outlook.com, Skype ili bilo kojoj drugoj našoj usluzi ili proizvodu. Istina je da postoji mogućnost pristupa podacima, ali isključivo ako ima opravdanih razloga za sumnjati kako bi takvi podaci mogli biti ugroza zakonu ili nacionalnoj sigurnosti. Spremni smo o ovoj iznimno bitnoj tematici razgovarati otvoreno“, završili su iz Microsofta.

Uglavnom, engleski list tvrdi da priča nije baš ovako banalna kako tvrde u Microsoftu. Dapače, optužili su jednu od najvećih svjetskih kompanija da su bili sastavni dio jedne od najvećih afera u posljednje vrijeme... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti