ESA počastila svijet dosad neviđenim slikama Marsa

Ako ste ikad pomislili kako bi bilo super gledati Mars u (više-manje) realnom vremenu, danas ste imali priliku za to.

Branimir Vorša | 02.06.2023. / 19:00

Galerija

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je prvi prijenos uživo s Marsa. Prva fotografija s Mars Expressa koja je stigla lošije je kvalitete i s prevelikom ekspozicijom, no sa svakom idućom slikom kvaliteta će se malo popraviti, objasnili su voditelji prijenosa.

Mars Express obilazi Mars i zapravo će uskoro biti u njegovoj pomrčini, odnosno odsječen od Sunca, a strana koja se vidi na fotografijama koje stižu uživo tamna je strana Crvenog planeta.

U jednom trenutku fotografije su prestale stizati u prijenosu uživo, ali ne zbog greške na Mars Expressu, već zbog lošeg vremena u okolici postaje u Španjolskoj koja prima te fotografije iz Marsove orbite, ali problem je bio samo privremene prirode.

ESA-in orbiter Mars Express dijeli nove slike sa Zemljom svakih 50 sekundi. Mars Express nalazi se na više od 17 kilometara visine iznad površine Marsa.

ESA je priredila prijenos uživo kao proslavu 20. rođendana Mars Expressa, sonde koja je trebala imati rok trajanja od svega dvije godine. Ogradili su se da će biti riječ o slikama slabe kvalitete jer je riječ o staroj opremi.

To je stara kamera, izvorno planirana za inženjerske svrhe, na udaljenosti od gotovo tri milijuna kilometara od Zemlje i ovo još nije isprobano. Da budemo iskreni, nismo sto posto sigurni da će raditi, ali prilično sam optimističan. Obično vidimo slike s Marsa i znamo da su snimljene prije nekoliko dana. Uzbuđen sam vidjeti Mars kakav je trenutačno, objašnjava James Godfrey, voditelj operacija svemirskih letjelica u ESA-inu centru za kontrolu misije u Darmstadtu, u Njemačkoj.

Valja napomenuti da su, iako se događaj održavao uživo, bile potrebne do 22 minute da podaci prijeđu više od 300 milijuna kilometara od Marsa do Zemlje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti