Estonski Woola je startup godine na EIT InnoEnergy 2020 PowerUP! natjecanju

Hrvatski predstavnik EazyOil nažalost nije ušao u tri nagrađena startupa.

Martina Čizmić | 26.06.2020. / 15:38

EIT Climate-KIC Accelerator (Foto: ZICER)

Žiri šestog izdanja EIT InnoEnergy PowerUp! natjecanja za najperspektivnije inovativne startupove srednje i istočne Europe dodijelio je laskavu titulu startupa godine estonskom startupu Woola. Glavnu nagradu od 50 tisuća eura upotpunjuju i mogućnosti koje pruža pridruživanje u InnoEnergy poslovni akceleratorski program te doprinos za daljnji razvoj poslovanja kao i podrška koju su dali partneri natjecanja Amazon Web Services, Vestbee i SpeedUp Grupa. Ovogodišnje natjecanje okupilo je rekordan broj sudionika, za glavnu nagradu snage je odmjerilo više od 360 startupova iz 20 zemalja.

Članovi ocjenjivačkog žirija Oksana Prykhodko (DTEK, menadžerica inovacija), Marzena Bielecka, (Experior fond, direktorica i osnivačica), Jennifer Dungs ( EIT InnoEnergy, voditeljica za transport i mobilnost), Jakub Miler (EIT InnoEnergy središnja Europa, direktor ) i Dominik Zalewski (Urban Impact, suosnivač) pri odabiru pobjednika vodili su se ključnim kriterijima potencijala predstavljene ideje i mogućnosti globalnog uspjeha rješenja kao i perspektive za dugoročan razvoj proizvoda i usluga. Glavna tematska područja obuhvaćena ovogodišnjim natjecanjem uključivala su održivu energiju, mobilnost, cleantech i pametne gradove, ali su odobrili i vrhunska rješenja koja demonstriraju vanserijski pristup modernim izazovima. Zbog ograničenja koja su implementirana kao posljedica globalne epidemije koronavirusa, ovogodišnje završno finale organizirano je kao online događaj.

Proces odabira bio je vrlo izazovan, startapovi su predstavili različite izvrsne proizvode i rješenja. Ovom smo se prilikom odlučili za Woola u kojima smo vidjeli najveći potencijal. Uzbuđeni smo što ćemo pratiti razvoj ovog tima u budućnosti, izjavila je Oksana Prykhodko (DTEK, menadžerica inovacija) članica žirija.

Kako se tehnologija stalno mijenja i razvija moramo se udružiti s najboljim partnerima kako bismo održali našu poziciju na tržištu, stoga vjerujemo da je ova platforma koju pruža InnoEnergy izuzetna prilika za pristup jedinstvenom ekosistemu – sjajne ideje najboljih startupova, međunarodno iskustvo i znanje i dokazano poticanje razvoja poslovanja tvrtki raznih profila, izjavio je Emanuele Volpe, DTEK, direktor inovacija i predstavnik ovogodišnjeg Zlatnog partnera natjecanja.

Izuzetno smo sretni! Osvajanje titule Startupa godine moglo bi zaista promijeniti stvari za nas i pomoći nam da ostvarimo naše ciljeve. Sudjelovanje u PowerUp! Challenge by EIT InnoEnergy će zasigurno pomoći u razvoju naše tvrtke, istaknula je Anna-Liisa Palatu iz Woole.

Drugoplasirani Viezo iz Litve za rješenje kojim bi se energija proizvodila pomoću vibracija te tako zamijenile baterije osvojio je nagradu od 10 tisuća eura dok je nagrada od 5 tisuća eura otišla u ruke treće plasiranom Pocket Virtuality iz Češke za rješenje koje obuhvaća proširenu i virtualnu stvarnost za komunikaciju u stvarnom vremenu.

Epidemija COVID-19 suočila je države diljem svijeta sa situacijom bez presedana. Poduzete preventivne mjere preslikale su se na ekonomske i gospodarske neprilike za mala poduzeća i startupove. Upravo zato smo mi u EIT InnoEnergy odlučili i ove godine nastaviti s našim programom za podršku i razvoj poduzetništva PowerUp! natjecanjem. Smatramo da je baš ova situacija razlog za daljnje pružanje kako financijske tako i savjetodavne i partnerske podrške inovativnim i talentiranim statupovima, komentirao je Jakub Miler, direktor InnoEnergy za tržište srednje Europe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti