Ethernet danas slavi 40. obljetnicu postojanja

Robert Metcalfe iz Xerox PARC-a, 1973. godine osmislio je dijagram kojim ja Xerox definirao novu eru računalstva.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 31.05.2013. / 10:07

Ethernet danas slavi 40. obljetnicu postojanja

Robert Metcalfe iz Xerox PARC-a, 1973. godine osmislio je dijagram kojim ja Xerox definirao novu eru računalstva.

Iako ga danas koristimo svi, a da niti ne znamo da ga imamo, pojava Etherneta inspirirana je ALOHA mrežom koju su razvili na Sveučilištu na Havajima. 

"IEEE 802.3 Ethernet se nalazi posvuda, njegovo se korištenje konstantno širi, a sama tehnologija Etherneta funkcionira tako dobro da smo gotovo nesvjesni da je ona tu" — istaknuo je suosnivač Infonetics Researcha Michael Howard povodom 40. godišnjice. "U stvari, to je znak zrelosti da Ethernet, kako svijet postaje sve više ovisan o tehnologiji — na novim tržištima, novim aplikacijama i novim industrijama — postaje gotovo neprimjetan."

Iako je prošlo dosta godina dok se Ethernet nije etablirao kao standard, njegova budućnost leži u inovaciji umrežavanja, pa tako nema sumnje da će čelnici IEEE-a nastaviti tražiti obećavajuće nove aplikacije za usluge Etherneta. Stručnjaci ističu kako će terabitni Ethernet stići za 10-ak godine, no tko zna što se krije iza povezanih automobila i automatiziranih podatkovnih centra koji su već na vidiku.

Nešto zanimljivih informacija za kraj preuzetih s Wikipedije:

Prema podacima iz 2000. godine, 1994. godine je instalirano preko 40 milijuna Ethernet čvorova u svijetu. Velika popularnost Etherneta osigurava veliko tržište za Ethernet uređaje, a velika konkurencija uzrok je prihvatljivim cijenama za opremu. Od prvih dana Ethernet standarda, specifikacije i prava na tehnologiju bila su dostupna svakome, što je neprikosnoven potez tvrtki koje su razvije ovaj standard: DEC, Intel i Xerox. Ovim potezom Ethernet je uspio preuzeti tehnološki primat i kritičnu masu iako je bio lošije tehnološko rješenje nego recimo Token Ring 802.5 kojeg je razvila tvrtka IBM. Ova otvorenost, kombinirana s jednostavnošću uporabe i robusnošću Ethernet sustava, rezultirali su velikim Ethernet tržištem i to je dodatni razlog zašto je ova tehnologija tako raširena u računalnoj industriji. Kao najvažnijeg proizvođača Ethernet komponenti možemo navesti Cisco Systems, Intel i 3Com.

Način rada

Ethernet je zasnovan na tehnološkom rješenju koji se zove CSMA/CD. Najčešće korištena tehnologija za lokalne mreže (LAN). Termin gdje jedan uređaj šalje paket mrežnom segmentu, prisiljavajući sve ostale uređaje u tom segmentu da obrate pažnju na paket. Istovremeno, drugi uređaj pokušava izvršiti prijenos što dovodi do kolizije, nakon čega oba uređaja moraju da izvrše ponovni prijenos, jedan po jedan. Nije pretjerano efikasno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti