EU bi mogao platiti gotovo 10 milijardi eura za cjepivo protiv koronavirusa

Europska unija mogla bi platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine milijuna doza cjepiva koje razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac, rekao je agenciji Reuters dužnosnik EU-a uključen u pregovore.

Hina | 20.11.2020. / 09:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija pristala je platiti 15,50 eura po dozi za cjepivo protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech, prema službenom dužnosniku. To bi značilo ukupnu cijenu do 3,1 milijarde eura za dvjesta milijuna doza, te 4,65 milijardi eura ako se u okviru ugovora nabavi još dodatnih sto milijuna doza, rekao je dužnosnik.

Podaci o cijenama, koji prije nisu objavljeni, potvrđuju da za početnu opskrbu tim cjepivom EU po dozi plaća manje od SAD-a, kao što je Reuters izvijestio prošli tjedan. Dogovor uključuje osiguranje za zemlje EU-a da dobiju naknadu ako tvrtke preusmjere doze u Sjedinjene Države, prema izvoru koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

EU se odvojeno složio platiti deset eura po dozi za početnu opskrbu od 225 milijuna doza cjepiva iz CureVaca, što je popust u odnosu na dvanaest eura koje je tvrtka postavila kao cijenu za injekciju, rekao je dužnosnik. Blok je ovaj tjedan postigao dogovor s CureVacom kako bi osigurao opskrbu do 405 milijuna doza, od čega 180 milijuna nije obavezno.

EU-u niža cijena zbog ulaganja u razvoj cjepiva

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ovaj tjedan da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje. Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu.

U srpnju se američka vlada složila s Pfizerom da plati 19,5 dolara po dozi za sto milijuna, uz mogućnost kupnje dodatnih petsto milijuna pod uvjetima o kojima će se posebno pregovarati. Niža cijena djelomično odražava financijsku potporu koju je Europska unija dala BioNTech-u za razvoj lijeka, rekao je prošli tjedan drugi dužnosnik EU-a za Reuters.

Kako bi osigurao opskrbu cjepivom Pfizer-BioNTech, EU je dao nepovratni polog. Svota nije objavljena, ali dužnosnik je rekao da je blok tvrtkama platio 700 milijuna eura. Dogovorenu cijenu od 15,50 eura po dozi platit će one europske vlade koje su voljne kupiti cjepivo, i to samo ako ga regulator EU odobri kao sigurno i djelotvorno.

U globalnoj utrci za osiguranjem cjepiva EU je zahtijevao od Pfizera i BioNTecha da prihvate kršenje ugovorne klauzule ako preusmjere doze u Sjedinjene Države, rekao je izvor.

U tom bi slučaju državama EU-a bilo nadoknađeno pedeset posto novca koji su uplatili, rekao je dužnosnik. Tu je klauzulu zatražila EU, dodao je dužnosnik, unatoč tome što tvrtke planiraju proizvoditi cjepivo za Europu u Belgiji i Njemačkoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti