EU bi se mogao naći u podređenoj situaciji u proizvodnji baterija

Europska unija mogla bi podbaciti u planovima koji bi joj trebali osigurati istaknuto mjesto u globalnoj proizvodnji baterija, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

Hina | 20.06.2023. / 12:01

Baterija električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Plan je skicirala Europska komisija, a mogli bi ga osujetiti ograničeni pristup sirovinama, sve veći troškovi i snažna konkurencija, zaključili su revizori.

Povoljniji uvjeti proizvodnje mogli bi natjerati proizvođače da poslovanje prebace u druge zemlje, uključujući SAD, koji nudi ogromne poticaje za proizvodnju minerala i baterija, napominju u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Proizvodnja litijskih baterija u Kini Prema novim pravilima u EU-u, baterije će se moći prenamijeniti, preraditi ili reciklirati

EU uvelike ovisi o uvozu sirovina iz zemalja s kojima nije sklopio sporazume o slobodnoj trgovini, pa tako 87 posto litija dolazi iz Australije, a 68 posto kobalta iz Demokratske Republike Kongo.

EU ne smije u slučaju baterija završiti u ovisnoj poziciji u kakvoj se našao u slučaju prirodnog plina, rekla je glavna autorica izvješća Annemie Turtelboom.

Revizori upozoravaju i da Komisija nema pregled nad subvencijama u sektoru proizvodnje baterija, koje trenutačno iznose oko osam milijardi eura, priopćila je ECA.

Bude li domaća proizvodnja baterija rasla slabije no što se prognozira, EU će možda biti prisiljen na uvoz jer 2035. na snagu stupa zabrana prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Pametni telefon, ilustracija EK predlaže pravila za dugotrajnije i energetski učinkovitije mobitele i tablete

Značajan dio uvoza vjerojatno bi stizao iz Kine, koja trenutačno čini 76 posto globalnog proizvodnog kapaciteta.

Alternativno rješenje bila bi odgoda zabrane, napominje agencija dpa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti