EU kaska s instalacijom punionica za električne automobile

Europska unija nema dovoljno punionica za električne automobile, upozorila je udruga proizvođača ACEA u ponedjeljak, naglasivši da tempo njihove instalacije uvelike kaska za prodajom.

Hina | 29.04.2024. / 11:10

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Od 2017. prodaja električnih automobila raste tri puta brže od broja punionica, navodi ACEA.

Da bi uhvatio korak, EU mora do 2030. znatno ubrzati tempo instalacije, upozorila je udruga.

BT-ova punionica električnih automobila Zanimljiva ideja: Iskoristit će već postojeće "ulične ormare" za punjenje električnih automobila

Kompanije su uložile velike iznose u proizvodnju električna vozila, a EU planira u idućem desetljeću zabraniti prodaju novih vozila s pogonom na fosilna goriva.

Ostvarivanje ambicioznih europskih ciljeva o smanjivanju CO2 iziskuje masovno usvajanje električnih automobila na svim tržištima EU-a, a to nije moguće postići ako ne postoji široko dostupna javna infrastruktura za punjenje, rekla je glavna tajnica ACEA-e Sigrid de Vries u priopćenju.

Europska komisija procjenjuje da do 2030. treba izgraditi 3,5 milijuna punionica.

Nissan Leaf Kako povećati prodaju električnih vozila? Fokus mora biti na ovim stvarima

Da bi se taj cilj ostvario, treba instalirati osam tisuća punionica tjedno, izračunali su u ACEA-i, što bi značilo da bi tempo instalacije trebao biti tri puta brži.

Upozoravaju istodobno da 3,5 milijuna punionica neće biti dovoljno, dodavši da bi ih trebalo instalirati 8,8 milijuna, odnosno 22 tisuće tjedno. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti