Zanimljiva ideja: Iskoristit će već postojeće "ulične ormare" za punjenje električnih automobila

Vlada želi do kraja desetljeća brojku punionica električnih vozila povećati s 50 000 na 300 000.

Hina | 08.01.2024. / 11:50

BT-ova punionica električnih automobila (Foto: BT)

 Britanska telekomunikacijska grupa BT planira u ulične 'ormare' s kablovima ugraditi opremu za punjenje električnih vozila u pilot projektu koji bi mogao udariti temelje mreži sa 60.000 novih lokacija za punjenje.

Prva punionica bit će instalirana u 'ormaru' u škotskom East Lothianu, izvijestio je BT u ponedjeljak, dodavši da će u idućim mjesecima testirati tu opciju i na drugim lokacijama u Britaniji.

Predstavljanje projekta naprednih punionica električnih bicikala Na FER-u predstavljen projekt napredne punionice električnih bicikala za pametni grad

Istraživanje je pokazalo da nestašica punjača na britanskim cestama odvraća neke građane od kupnje električnog vozila, navodi britanski telekom, izdvojivši i podatak da bi ga 38 posto ispitanika po anketi već bilo kupilo da nisu očekivali probleme s punjenjem.

Britanija je krajem prosinca imala 53.906 punionica za električna vozila, prema podacima BT-a. Vlada želi do kraja desetljeća povećati tu brojku na 300.000.

Naše novo rješenje za punjenje veliki je korak u izvođenju punktova na cestu, ustvrdio je izvršni direktor BT-ove podružnice Etc Tom Guy.

Električna vozila, ilustracija Hrvatske kompanije razvile sustav koji olakšava korištenje punionica električnih vozila

BT će utičnicu za punjenje dodati priključcima za širokopojasne usluge, naglašavajući da neće morati graditi novi priključak za struju.

Punionice se mogu instalirati u kutije koje se koriste za bakrene kablove ili će uskoro biti 'umirovljene', ovisno o raspoloživom prostoru i naponu, dodaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti