Na FER-u predstavljen projekt napredne punionice električnih bicikala za pametni grad

Ukupna vrijednost ovog projekta, kako je istaknuto na predstavljanju, iznosi 1,2 milijuna eura od čega je EU sufinancirala sa 888,6 tisuća eura.

Martina Čizmić | 21.12.2023. / 13:12

Predstavljanje projekta naprednih punionica električnih bicikala (Foto: FER)

 Fakultet elektrotehnike i računarstva predstavio je danas, svim prisutnim sudionicima i medijima, projekt „Razvoj napredne punionice električnih bicikala za pametni grad“ čiji je cilj bio razviti stacionarnu punionicu električnih bicikala za javnu upotrebu. Kako je najučinkovitiji način rješavanja problema štetnog utjecaja konvencionalnog gradskog prometnog sustava na okoliš i kvalitetu zraka upravo upotreba električnih i hibridnih vozila (pa tako i električnih bicikala), projektom se nastojalo pokazati da bi se primjenom ovakvih punionica i njihovim spajanjem u mrežu mogla značajno povećati upotreba električnih bicikala u urbanim sredinama.

Električna vozila, ilustracija Hrvatske kompanije razvile sustav koji olakšava korištenje punionica električnih vozila

Napredna punionica električnih bicikala za pametni grad puni akumulatorsku bateriju do jednog sata, prepoznaje tip baterije i omogućava punjenje različitih baterija prisutnih na tržištu, omogućava fizičku zaštitu bicikla. Ima ugrađene kamere, reklamni monitor i programski alat koji omogućavaju interaktivnu komunikaciju s korisnicima i prikaz interaktivnih reklama. Mreža ovakvih punionica trebala bi biti integrirana u ostale sustave pametnog grada (prometni, energetski i sigurnosni).

Ukupna vrijednost ovog projekta, kako je istaknuto na predstavljanju, iznosi 1,2 milijuna eura od čega je EU sufinancirala sa 888,6 tisuća eura.

FER je u sklopu projekta radio na istraživačkim temama koje se uklapaju u strateške ciljeve FER-a te prijenos tehnologije na partnera kako bi zajedničko istraživanje rezultiralo konkretnim proizvodom, u ovom slučaju punionicom električnih bicikala. S druge strane partner INVOLUTE j.d.o.o. je osigurao potrebnu komunikaciju i suradnju sa FER-om kako bi se omogućio nesmetani transfer znanja i tehnologije u oba smjera.

Baterija električnog automobila, ilustracija Na snagu stupila europska direktiva AFIR: Evo što to znači za vozače diljem Europe

Voditelj projekta prof. dr. sc. Željko Ban kazao je kako su na Fakultetu prepoznali ključnu ulogu prelaska na održiviji model gradskog prometa. Napomenuo je i kako ova stacionarna punionica električnih bicikala, koju su razvili na projektu, omogućava i brzo punjenje baterije te se integrira u šire pametne gradske sustave.

Očekujemo da će rezultati našeg rada značajno potaknuti korištenje električnih bicikala u urbanim sredinama, pridonoseći održivijem i čišćem gradskom okolišu, nadodao je.

U sklopu predstavljanja projekta, prezentiran je i način rada same punionice, čime je simbolično učinjen značajan korak prema budućnosti održivog gradskog prometa koji kombinira tehnologiju, održivost i praktičnu primjenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti