Hrvatske kompanije razvile sustav koji olakšava korištenje punionica električnih vozila

Hobaca je proizvod koji spaja ekspertizu u energetici i računalstvo, a osnivači donose i miks znanja.

Hina | 12.11.2023. / 09:57

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Domaće tvrtke razvile su sustav Hobaca koji olakšava procese korištenja punionica električnih automobila. Svi rade aplikacije s kartama punionica, gdje je koja slobodna, je li ispravna, je li gužva... Ova ekipa odlučila je okrenuti priču pa ponuditi uslugu za upravljanje punionicama, praćenje njihova rada i potrošnje energiju, naplatu punjenja, kontrolu ispravnosti i još dosta toga.

Ivan Ivkošić, Mirko Gudelj, Marijan Kosir, Domagoj Badanjak i Alen Žarković napravili su Hobacu, sustav koji je namijenjen pružateljima usluga punjenja električnih automobila. Hobaca je proizvod koji spaja ekspertizu u energetici i računalstvo, a osnivači donose i taj miks znanja, piše Večernji list. 

Punjenje električnog automobila, ilustracija Njemačka ubrzava elektrifikaciju velikim širenjem infrastrukture punjača za električna vozila

Slika nije dostupna Kupci ne žele platiti premium cijene za električne automobile, a naročito ih brine jedna stvar oko ovih vozila

Naime, prva trojica su suosnivači IT firme Stack-wizard koja broji više od 50 inženjera računalstva te imaju niz uspješnih projekata iza sebe, dok su Domagoj i Alen suvlasnici kompanije AleDo TECH koja je aktivna u industriji solarnih elektrana i elektromobilnosti.

Investicija u Hobacu u cijelosti je njihova. Ako odete na www.hobaca.com, vidjet ćete u nekoliko klikova kako funkcionira ovaj centralizirani sustav kojemu je cilj znatno olakšati upravljanje uslugom koju nude, a to je punjenje električnih vozila bilo koje vrste. Ili naprosto, ako ste vlasnik električnog vozila, dođete na punionicu na kojoj uočite QR kod Hobace i počnete s punjenjem.

Sve što trebate nakon toga jest skenirati QR kod, piše novinar Večernjeg lista Zoran Vitas. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti