Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Inicijativa za uvođenje jedinstvenih punjača za mobitele, pametne telefone i ostale prijenosne uređaje krenula je 2012. ali nikada nije do kraja zaživjela, sada je izgleda stigao trenutak...

Iz najviših tijela Europske Unije, odnosno Europskog parlamenta priopćeno je kako je dana suglasnost za uvođenje zajedničkog punjača za prijenosne uređaje, uključujući ranije navedene, ali i kamere, uređaje za reprodukciju glazbe i slično... Prema EU, dosadašnji „kaos“ u ovom segmentu potrošačke elektronike bio je istinski izvor „muka i frustracija“ za korisnike, što zapravo uopće nije daleko od istine.

„Trenutna nekompatibilnost raznih proizvođača, uređaja i njihovih punjača je istinska noćna mora i prava neugodnost za potrošače. Nova direktiva će završiti i prekinuti tu noćnu moru, početi novu eru, a ujedno i rezultirati smanjenjem elektroničkog otpada što je, naravno, i te kako bitna stavka“, izjavila je Barbar Weiler, pregovarač u Europskom parlamentu.

Prema novoj direktivi, koja će prebrisati staru, koja je pak na snazi još od 1999., proizvođači, distributeri, uvoznici i svi oni koji prodaju elektroničku opremu, morati će se prilagoditi novim uvjetima i isporučivati svoje uređaje sa jedinstvenim punjačem. Nemali broj mobitela već se prilagodio, a sve koji se bave ovom tematikom najviše zanima kako će reagirati Apple i Nokia, čiji punjači trenutačno nisu ni blizu novog standarda...  Srećom, imaju dovoljno vremena za usklađivanje, jer bi definirani standard trebao biti uveden u naredne tri godine. 

Izvor: PCWorld

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju