EU najavio ulaganje u pronalazak lijeka za COVID-19: Do listopada mogla bi biti odobrena čak tri

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv COVID-19 i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

Hina | 06.05.2021. / 15:39

Stella Kyriakides
Stella Kyriakides (Foto: DNEVNIK.hr)

 Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja cjepiva, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod cjepiva protiv COVID-19.

Cjepiva spašavaju živote, ali sama ne mogu iskorijeniti COVID-19. Trebamo snažno potaknuti rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pacijenti u Europi i diljem svijeta trebaju imati pristup prvoklasnim lijekovima protiv COVID-19, stoga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do listopada ćemo razviti i odobriti tri nova i učinkovita lijeka protiv COVID-19 koji potencijalno mogu promijeniti tijek bolesti, dodala je povjerenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv COVID-19 i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

Situacija na mnogim odjelima za intenzivnu skrb diljem kontinenta i dalje je kritična. Moramo se usredotočiti i na cjepiva i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv COVID-19, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Schinas.

Schinas dodaje da EU trenutačno ima samo jedan odobreni lijek za COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti