EU osigurao terapijske doze remdesivira za liječenje 30 tisuća bolesnika s najtežim oblikom COVID-19

Predviđena je pravedna raspodjela na razini EU-a, temeljena na ključu raspodjele, uzimajući u obzir preporuke Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Hina | 29.07.2020. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija potpisala je ugovor s farmaceutskom tvrtkom Gilead o osiguranju terapijskih doza lijeka Veklury, zaštićenog naziva za Remdesivir koji će biti dostupan od početka kolovoza, objavila je Komisija u srijedu.

Posljednjih tjedana Komisija neumorno radi s Gileadom na postizanju sporazuma kako bi osigurala da se zalihe prvog lijeka odobrenog za liječenje bolesti COVID-19 dostave Europskoj uniji. Jučer je potpisan ugovor, manje od mjesec dana nakon odobrenja lijeka Remdesivir, koji će omogućiti isporuku lijeka od početka kolovoza za tisuće bolesnika. Komisija čini sve da osigura pristup sigurnom i učinkovitom liječenju te podupire razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Jučerašnji sporazum još je jedan važan korak naprijed u našoj borbi za svladavanje ove bolesti, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Potpisani ugovor vrijedan je 63 milijuna eura i time će se osigurati liječenje otprilike 30.000 bolesnika s teškim simptomima bolesti COVID-19 i pokriti potrebe tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Predviđena je pravedna raspodjela na razini EU-a, temeljena na ključu raspodjele, uzimajući u obzir preporuke Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Komisija sada priprema i zajedničku nabavu za daljnje isporuke lijeka, za koje se očekuje da će od listopada nadalje pokrivati dodatne potrebe i opskrbu, navodi Komisija.

Europska komisija 3. srpnja donijela je Provedbenu odluku o izdavanju uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet lijeka Veklury, čija je djelatna tvar remdesivir. Veklury je bio prvi lijek odobren na razini EU-a za liječenje bolesti COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti