EU predložio nova, stroža, pravila za uklanjanje terorističkih sadržaja s interneta

Terorističkoj propagandi nema mjesta u našim društvima, na internetu ili izvan njega, poručuju iz Europske unije.

Martina Čizmić | 12.09.2018. / 09:29

Terorizam na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europska unija uvest će nova, stroža pravila za ukljanjanje terorističkog sadržaja na internetu, a oni koji se tih pravila ne budu držali morat će platiti visoke novčane kazna, najavio je u govoru o stanju Unije 2018. predsjednik Jean-Claude Juncker.

Nova pravila predstavljena su tjedan dana prije početka neformalnog sastanka u Salzburgu na kojem će čelnici EU-a raspravljati o sigurnosti, a obuhvaćaju sve internetske platforme koje svoje usluge žele ponuditi na području EU-a. Uvest će se i čvrste mjere kojima će se zaštiti sloboda govora na internetu te osigurati da se one primjenjuju samo na terorističke sadržaje.

Terorističkoj propagandi nema mjesta u našim društvima, na internetu ili izvan njega. Dobrovoljnom suradnjom u okviru Internetskog foruma EU-a ostvarili smo znatan napredak u uklanjanju terorističkih sadržaja na internetu. Međutim, da bismo bili korak ispred, trebamo djelovati brže i učinkovitije u cijelom EU-u. Nedavni napadi u EU-u pokazali su kako teroristi zloupotrebljavaju internet za širenje svojih poruka. Danas smo odlučili stati na kraj takvoj zloupotrebi internet, pojasnio je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Ova je uredba odgovor na zabrinutost građana. Predlažemo konkretna pravila protiv terorističkih sadržaja koji posebno štete našoj sigurnosti i povjerenju u digitalnoj domeni. Sve što je nezakonito izvan interneta nezakonito je i na internetu. EU se i dalje aktivno zalaže za stvaranje sigurnijeg interneta, utemeljenog na našim vrijednostima i usmjerenog na čovjeka, dodala je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Pravilo jednog sata, ali i brojna druga

Teroristički sadržaji i dalje su prisutni i šire se internetom te predstavljaju stvaran rizik za europsko društvo. Samo u siječnju 2018. na internetu je objavljeno više od 700 službenih novih propagandnih poruka ISIL-a.

Kako bi ograničila prisutnost terorističkih sadržaja na internetu, Komisija u okviru Internetskog foruma EU-a na dobrovoljnoj osnovi surađuje s brojnim ključnim dionicima, među ostalim s internetskim platformama, državama članicama i Europolom. Komisija je u ožujku preporučila niz mjera koje trebaju provesti pružatelji usluga i države članice s ciljem jačanja tih napora. Iako su ti napori donijeli pozitivne rezultate, ukupni je napredak i dalje nedovoljan.

Novim pravilima koja predlaže Komisija pridonijet će se brzom uklanjanju terorističkih sadržaja na internetu.

Tako Komisija predlaže pravno obvezujući rok od jednog sata unutar kojeg se, nakon što nadležna nacionalna tijela izdaju nalog za uklanjanje sadržaja, taj sadržaj treba ukloniti.

Jasno se definira što je teroristički sadržaj - riječ je o materijalima kojima se potiče ili zagovara počinjenje terorističkih kaznenih djela, promiču aktivnosti terorističkih skupina ili daju upute o tehnikama za počinjenje terorističkih kaznenih djela.

Sve platforme dužne su poduzeti mjere kako bi se spriječila njihova zloupotreba radi širenja terorističkih sadržaja na internetu. Ovisno o riziku da se teroristički sadržaji prošire putem njihovih platformi, pružatelji usluga bit će dužni poduzimati proaktivne mjere, primjerice primjenjivati nove alate, radi bolje zaštite svojih platformi i korisnika od zloupotrebe u terorističke svrhe.

Prijedlogom se uspostavlja okvir za pojačanu suradnju među pružateljima usluga smještaja informacija, državama članicama i Europolom. Pružatelji usluga i države članice trebat će odrediti kontaktne točke koje će biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu kako bi olakšali provedbu naloga za uklanjanje i prijava.

Pružatelji sadržaja moći će se koristiti učinkovitim mehanizmima za podnošenje prigovora koje će svi pružatelji usluga morati uspostaviti. Ako pružatelj usluge neopravdano ukloni sadržaj, taj će sadržaj morati vratiti u najkraćem mogućem roku. Nacionalna tijela uspostavit će učinkovite pravne lijekove, a pružatelji platformi i sadržaja imat će pravo osporiti naloge za uklanjanje. Kako bi se na platformama na kojima se upotrebljavaju automatizirani alati za otkrivanje spriječilo pogrešno uklanjanje sadržaja, potrebno je uspostaviti nadzor i provjere koje obavlja čovjek.

Transparentnost i nadzor zajamčit će se obveznim godišnjim izvješćima o transparentnosti pružatelja usluga i država članica o načinima borbe protiv terorističkih sadržaja te redovitim izvješćivanjem o poduzetim proaktivnim mjerama.

I na kraju, najavljene su visoke i odvraćajuće novčane kazne i za države članice i za pružatelje usluga. Države članice moraju uspostaviti djelotvorne, razmjerne i odvraćajuće kazne za nepoštovanje naloga za uklanjanje terorističkih sadržaja na internetu. Ako sustavno ne bude poštovao naloge za uklanjanje takvog sadržaja, pružatelj usluga mogao bi biti kažnjen novčanim kaznama u iznosu do 4 % njegovih ukupnih prošlogodišnjih prihoda.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti