EU radi na uvođenju novosti koja će olakšati živote građanima - bit će dovoljna tek jedna aplikacija

Građani će putem napredne aplikacije moći lakše i jednostavnije pristupati uslugama javnog i privatnog sektora.

Hina | 03.07.2023. / 08:11

Digitalni identitet, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Javne usluge bit će kvalitetnije i dostupnije uvođenjem digitalnog novčanika, rekla je hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) koja je u svojstvu pregovaračice EP-a postigla preliminarni politički dogovor s Vijećem EU-a o prijedlogu Zakona o europskom digitalnom identitetu, priopćio je njezin ured.

Komisija je 7. lipnja 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Građani će putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet prilikom pristupanju uslugama javnog i privatnog sektora te podijeliti osobne elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. Korištenje europskog novčanika za digitalni identitet bit će na dobrovoljnoj bazi i neće zamijeniti mogućnost korištenja papirnatih dokumenata, navodi se u priopćenju.

Europski digitalni identitet, ilustracija Napravljen prvi korak u stvaranju europskog digitalnog identiteta, evo što to točno znači

Izvješće Jerković, izvjestiteljice za europski okvir za digitalni identitet, dobilo je konačno zeleno svjetlo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku u Strasbourgu, a nakon toga su započeli međuinstitucijski pregovori.

Svaki dan milijuni građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neusklađenog zakonodavstva i tehničkih standarda, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten. Ovom reformom postiže se veliki iskorak u poboljšanju kvalitete javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom i pruža se veća podrška poduzećima koja posluju preko granica, rekla je hrvatska eurozastupnica i dodala da je Europskom parlamentu prioritet bio osigurati "usklađenost na EU razini po pitanjima standarda privatnosti, sigurnosti i suvereniteta podataka".

Osobna iskaznica, ilustracija - 1 MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama

U srži novog zakonodavstva je olakšati svakodnevni život pojednostavljenjem pristupa uslugama privatnog i javnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, već i tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a, navodi se.

Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta temeljen na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki korak naprijed koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i osjete benefite digitalnog društva, rekla je Jerković, dodaje se u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti