Internetska stranica za rješavanje papirologije, tzv. jedinstveni digitalni pristupnik kojeg je Europski parlament odobrio na plenarnoj sjednici u rujnu, pojednostavit će odnos građana i javnih službi unutar EU, najavio je ovoga tjedna Europski parlament.

Cilj jedinstvenog digitalnog pristupnika jest pojednostavljenje čestih administrativnih postupaka kako bi oni bili dostupni građanima u svim državama članicama, stoji na internetskim stranicama parlamenta.

Stranica bi bila dostupna putem portala Vaša Europa i omogućila bi na jednom mjestu pristup javnim uslugama, uključujući zahtjeve za izdavanje potvrde o rođenju, obnavljanje osobne iskaznice, mirovinu, dozvole za poslovanje, iskaznicu europskog zdravstvenog osiguranja, nostrifikaciju diploma i prijave za donacije.

Osim za administraciju unutar zemalja članica, stranica bi bila dostupna i za prekogranične zahtjeve.

Izvjestiteljica Marelene Mizzi iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) rekla je kako će nova pravila olakšati građanima i poduzećima upravljanje papirologijom kroz jedinstvenu pristupnu točku čime će se omogućiti pristup administrativnim procedurama i kvalitetnim informacijama.

Jedinstveni digitalni pristupnik omogućit će građanima i poduzećima na nacionalnoj i na EU razini odgovorne, uključive, bezgranične i jednostavne za korištenje javne usluge, izjavila je Mizzi.

Pristupnik je jednostavan - jednom kad građanin ima dokument u sustavu, više ga ne mora ponovno zatražiti, već se isti može ponovno koristiti prema potrebi. Predviđa se da će računalni sustav uštedjeti 855 tisuća sati građanima i 11 milijardi eura poduzećima godišnje, dodala je Elzbieta Bienkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo.

Digitalni pristupnik će obrađivati informacije i u skladu s novim pravilima zaštite podataka.

O novim pravilima odlučit će države članice, a kada uredba stupi na snagu, lokalne, regionalne i nacionalne uprave imat će pet godina da se prilagode zahtjevima. Procjenjuje se da će mnoge usluge biti dostupne prije tog roka.

(Hina)