EU se rješava papirologije i postaje Vaša Europa

Jedinstveni digitalni pristupnik omogućit će građanima i poduzećima na nacionalnoj i na EU razini odgovorne, uključive, bezgranične i jednostavne za korištenje javne usluge.

Martina Čizmić | 20.09.2018. / 08:39

Papirologija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Internetska stranica za rješavanje papirologije, tzv. jedinstveni digitalni pristupnik kojeg je Europski parlament odobrio na plenarnoj sjednici u rujnu, pojednostavit će odnos građana i javnih službi unutar EU, najavio je ovoga tjedna Europski parlament.

Cilj jedinstvenog digitalnog pristupnika jest pojednostavljenje čestih administrativnih postupaka kako bi oni bili dostupni građanima u svim državama članicama, stoji na internetskim stranicama parlamenta.

Stranica bi bila dostupna putem portala Vaša Europa i omogućila bi na jednom mjestu pristup javnim uslugama, uključujući zahtjeve za izdavanje potvrde o rođenju, obnavljanje osobne iskaznice, mirovinu, dozvole za poslovanje, iskaznicu europskog zdravstvenog osiguranja, nostrifikaciju diploma i prijave za donacije.

Osim za administraciju unutar zemalja članica, stranica bi bila dostupna i za prekogranične zahtjeve.

Izvjestiteljica Marelene Mizzi iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) rekla je kako će nova pravila olakšati građanima i poduzećima upravljanje papirologijom kroz jedinstvenu pristupnu točku čime će se omogućiti pristup administrativnim procedurama i kvalitetnim informacijama.

Jedinstveni digitalni pristupnik omogućit će građanima i poduzećima na nacionalnoj i na EU razini odgovorne, uključive, bezgranične i jednostavne za korištenje javne usluge, izjavila je Mizzi.

Pristupnik je jednostavan - jednom kad građanin ima dokument u sustavu, više ga ne mora ponovno zatražiti, već se isti može ponovno koristiti prema potrebi. Predviđa se da će računalni sustav uštedjeti 855 tisuća sati građanima i 11 milijardi eura poduzećima godišnje, dodala je Elzbieta Bienkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo.

Digitalni pristupnik će obrađivati informacije i u skladu s novim pravilima zaštite podataka.

O novim pravilima odlučit će države članice, a kada uredba stupi na snagu, lokalne, regionalne i nacionalne uprave imat će pet godina da se prilagode zahtjevima. Procjenjuje se da će mnoge usluge biti dostupne prije tog roka.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti