EU usvojila prijedlog zakona o uvođenju jednog punjača za sve male elektroničke uređaje

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.

Branimir Vorša | 20.04.2022. / 11:21

Elektronički kabeli
Elektronički kabeli (Foto: Getty Images)

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je objavila kako je njen Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio danas velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.

Ovo su uistinu odlične vijesti za građane! Svi mi kod kuće imamo ladicu punu starih punjača, a opet svako malo moramo kupovati nove. Prema mom nedavnom istraživanju 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Više od deset godina Europski parlament traži uvođenje jedinstvenog punjača. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013. čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon donio kad smo tražili u okoliš ne bi bilo bačeno 130 tisuća tona punjača, a građani ne bi bili primorani iznova kupovati nove, objasnila je Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (Foto: Zimo)

Prijedlog Parlamenta je proširio popis elektroničkih uređaja za koji će se koristiti isti punjač USB-C te uz mobitele, tablete, kamere, zvučnike, igraće konzole, obuhvatio i laptope, e-čitače, slušalice, tipkovnice, miševe, ekrane, printere, navigacijske uređaje, digitalne radio uređaje, elektroničke igračke, pametne satove, uređaje za osobnu njegu i slično.

Iznimno je važno da se ovaj zakon kvalitetno provodi, odnosno da mobiteli bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je da će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura. Upravo zato smo osigurali redovite revizije zakona kako bi uistinu ostvario svoju namjeru, kazala je Borzan.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti