Europljani po ladicama imaju oko 700 milijuna starih mobitela, a EU ima plan kako ih se riješiti

Stari mobilni telefoni u sebi sadrže vrijedne metale, ali mogu biti i problem zbog baterija koje s vremenom stare.

Hina | 09.10.2023. / 08:13

Recikliranje mobitela, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska komisija je preporučila je državama članicama da potiču vraćanje starih i iskorištenih mobitela, tableta, prijenosnih računala i punjača što bi pridonijelo jačanju kružnog gospodarstva.

U Europskoj uniji prikuplja se vrlo malo starih elektroničkih uređaja. Procjenjuje se da u ladicama europskih kućanstava ima oko 700 milijuna starih mobitela.

Proizvodnja litijskih baterija u Kini Prema novim pravilima u EU-u, baterije će se moći prenamijeniti, preraditi ili reciklirati

Mobiteli su puni dragocjenih materijala, koji se smatraju kritičnim sirovinama, poput rijetki metala, kobalta, indija, tantala, galija i plemenitih metala.

Više od 700 milijuna starih mobitela nalazi se u našim ladicama, skoro dva po glavi stanovnika. Građani ne znaju što bi s njima, rekao je povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius.

Rekao je da treba poduzeti korake kako bi bilo lakše vratiti te uređaje, dati ih popraviti i reciklirati ih.

Komisija između ostaloga preporučuje da se vraćanje tih mobitela financijski potiče, da se omogući vraćanje poštom tako da se stave na raspolaganje omotnice s unaprijed plaćenom poštarinom, da se poveća vidljivost mjesta za prikpljanje starih elektroničkih uređaja i da se građanima objasni kako da sigurno obrišu svoje podatke s tih uređaja.

Slika nije dostupna Riješite ih se: Oko 5 milijuna starih mobitela skriva se po ladicama

EU kroz svoj Zeleni plan traži da se odustane od pristupa “uzmi-proizvedi-baci”, da se prijeđe na ugljično neutralno, okolišno održivo, netoksično i potpuno kružno gospodarstvo do 2050.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti