Europol: Prerano je nagađati tko je odgovoran za ransomware napad

Europol je objavio kako su 243 žrtve platile otkupninu za ransomware WannaCry.

M.B./D.I. Hina/M.Č. | 16.05.2017. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski policijski ured ili Europol priopćio je u utorak da je "prerano" nagađati tko je odgovoran za svjetski informatički napad, pošto su stručnjaci za informatičku sigurnost otkrili možebitnu povezanost sa Sjevernom Korejom.

"Otvoreni smo za istragu u svim smjerovima, ali nećemo nagađati i ne možemo to potvrditi", rekao je za AFP Jan Op Gen Oorth, glasnogovornik Europola. "Prerano je da bismo bilo što rekli".

Stručnjaci su brzo zaključili da pokazatelji, premda nisu potpuno sigurni, upućuju da iza ransomware WannaCry napada, koji je Europol ocijenio neviđenim, stoji Sjeverna Koreja.

"Napad može doći od bilo kud, iz bilo koje zemlje", dodao je Jan Op Gen Oorth. "Istraga je u tijeku".

Europol je usto objavio podatak da je u utorak ujutro u svijetu bilo gotovo 165.000 zaraženih korisničkih adresa, što je pad od 38 posto u odnosu na 226.800 adresa koliko je bilo pogođeno napadom u nedjelju.

Ovaj informatički napad za koji još nitko nije preuzeo odgovornost, izveden je putem štetnog programa nazvanog WannaCry koji zaključava datoteke korisnika i traži od njih otkupninu, u ovom slučaju 275 eura kako bi se ponovo mogli koristiti računalom.

U 243 slučaja žrtve su pristale platiti otkupninu u ukupnoj vrijednosti gotovo 57.000 eura, objavio je Europol sa sjedištem u Den Haagu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti