Europol u akciji protiv digitalnog skimminga: Ni trgovci ni kupci nisu bili svjesni da su pokradeni

Čak i ako pazite gdje kupujete na internetu, vaši se podaci mogu naći u rukama zlonamjernih ljudi.

Martina Čizmić | 27.12.2023. / 09:44

Kupovina na internetu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iako su božićni blagdani i ludnica kupovine poklona tek iza nas, već su započele prigodne rasprodaje za kraj godine. Mnogi će iskoristiti tu priliku da na sniženjima "uhvate" predmete koji su im po punoj cijeni nedostupni ili pak da nabave neki zakašnjeli poklon. 

No, kupovina na sniženjima, pogotovo u internetskim trgovinama, može biti veoma skupa, ako ne vodite računa o svojim karticama i financijskim podacima. 

Stoga ne iznenađuje da je Europol udružio snage s Agencijom Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) i partnerima iz privatnog sektora, ne bi li kupovinu na internetu učinili barem nešto malo sigurnijom. 

Kupovina na internetu, ilustracija Želite sigurno kupovati za "Crni petak"? Pratite ovih 10 savjeta Hrvatske udruge banaka

Uz potporu nacionalnih timova za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) proveli su dvomjesečnu akciju u kojoj su otkrili 443 online trgovca kod kojih su podaci o kreditnim karticama ili platnim karticama njihovih kupaca kompromitirani. 

Digitalni skimming krađa je podataka o kreditnoj kartici ili podataka o platnoj kartici od kupaca u internetskoj trgovini. Kriminalci koriste sofisticiranu informacijsku tehnologiju za presretanje podataka tijekom online procesa naplate, a da kupci ili online trgovci ne primijete ništa neobično.

Velik je problem što takvi napadi mogu ostati neotkriveni dugo vremena. Ovako ukradeni podaci o plaćanju ili kreditnoj kartici često se nude na prodaju na nezakonitim tržištima - kao što su specijalizirani forumi ili darknet. Kupci obično nisu ni svjesni da su njihovi podaci o plaćanju ugroženi, sve dok ih kriminalci ne iskoriste za provođenje neovlaštene transakcije. 

Kupovina na internetu, ilustracija Dosta je lažnih web-trgovina: U pripremi servis koji će provjeravati stranice i upozoravati na prevarante

Europol je zato proveo akciju digitalnog skeniranja i informiranja pogođenih platformi za e-trgovinu i drugih internetskih trgovaca da su bili nenamjerno kompromitirani te su ukradene podaci o plaćanju njihovih kupaca. Identificirali su pogođene internetske trgovce i pružili tehničku podršku ovim platformama za rješavanje problema i zaštitu budućih kupaca.

Što napraviti kako bi bili sigurniji?

Iz Europola su već ranije objavili "zlatna pravila" za sigurniju kupovinu na internetu, ali nije naodmet ponoviti. 

Pravila za sigurniju kupovinu online (Foto: Europol 2022.)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti