Europska komisija kaznila Google s vrtoglavih 2,4 milijarde eura

Procjenjivalo se da će EK odrediti kaznu od oko milijardu eura, ali stvarna kazna sve je iznenadila.

Martina Čizmić | 27.06.2017. / 12:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je bilo najavljeno kako će Europska komisija vjerojatno kazniti Google s barem milijardu eura kazne zbog promoviranja određenih rezultata u rezultatima pretraživanja, stvarna visina kazne šokirala je sve.

Naime, Europska komisija odredila je Googleu čak 2,4 milijarde eura kazne (17,8 milijardi kuna).

Kako stoji u priopćenju, Google je zloupotrijebio svoj dominantni položaj internetske tražilice dajući nepoštenu prednost drugim Googleovim proizvodima, prvenstveno prodajnim uslugama.

Google je osmislio brojne inovativne usluge i proizvode koji su promijenili naše živote. To je dobra stvar. Ali Googleova strategija uspoređivanja prodajnih servisa nije bila samo usmjerena na privlačenje kupaca tako što su svoje proizvode učinili privlačnijima od konkurentskih. Umjesto toga Google je zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu i promovirao svoje usluge", istaknula je povjerenica Margrethe Vestager.

Dodala je kako je to što je Google učinio protuzakonito po europskim pravilima.

Onemogućio je drugim tvrtkama šansu da se natječu na temelju njihovih zasluga. I što je najvažnije, onemogućio je europskim potrošačima mogućnost izbora usluga, dodala je povjerenica Vestager.

Podsjetimo, Europska komisija zamjerila je Googleu što je iskoristio svoj dominantni položaj i umjesto da prikazuje rezultate na temelju komentara korisnika, prikazivali su se rezultati koje je Google promovirao. Uz to je rezultate koji su upućivali na svoje rivale, prikazivao niže u rezultatima čime ih je činio teže vidljivima.

Otkako je krenuo s tom praksom, Google je na svojim prodajnim servisima zabilježio višestruko više posjeta i prometa, dok je istovremeno zabilježen ogroman pad posjeta na stranicama njihovih rivala.

To pokazuje da je Google svojom praksom oštetio konkurente, ali i uskratio europskim potrošačima pravo na izbor, ističe se u priopćenju Europske komisije.

Kazna od 2.424.495.000,00 eura u obzir je uzela ozbiljnost prekršaja i duljinu takve nepravedne prakse. Kazna je određena na temelju vrijednosti Googleovih prihoda u 13 zemalja u kojima je takva nepravedna praksa primijenjena.

Google mora unutar 90 dana prestati s takvom praksom. Ako ne izvrši prilagodbu u skladu s europskim pravilima, Europska komisija može tvrtki Alphabet (koja je vlasnik Googlea) odrediti dodatnu kaznu u visini od 5 posto dnevnog prometa na svjetskoj razini.

Ova odluka Europske komisije također omogućava europskim potrošačima da podignu građansku tužbu za odštetu ako smatraju da je njihova tvrtka bila oštećena takvom Googleovom praksom.

U Googleu najavljuju žalbu

Nakon objave odluke Europske komisije, oglasili su se i iz Googlea.

"Vjerujemo da odluka Europske komisije vezano uz kupovinu na internetu podcjenjuje vrijednost brzih i jednostavnih veza (između korisnika i oglašivača). Iako neke stranice za usporedbu prirodno žele Google da ih pokaže na isturenijem položaju, naši podaci pokazuju kako ljudi obično odabiru poveznice koje ih vode direktno na proizvod koji žele, ne na web stranice na kojima moraju ponoviti pretragu", pojašnjavaju iz Googlea.

Dodaju kako smatraju da je trenutni način prikazivanja rezultata koristan te kako se u rezultatima pokazuju i manji europski prodavatelji.

"Kad koristite Google za pretraživanje proizvoda, pokušavamo vam pružiti ono što tražite. Naša sposobnost da to napravimo dobro nije favoriziranje nas samih, ili bilo kojeg prodavatelja ili stranice - ona je rezultat teškog rada i konstantnih inovacija, temeljenih na povratnim informacijama od korisnika", dodaju iz Googlea.

"Ne slažemo se sa zaključcima koji su danas izneseni. Detaljno ćemo proučiti odluku Komisije i razmotriti žalbu te ćemo nastaviti braniti naše stajalište", poručuju na kraju iz Googlea.

AŽURIRANO: Dodana reakcija iz Googlea

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti