Europska peticija za besplatno i svima dostupno cjepivo protiv COVID-19

Peticija treba u godinu dana prikupiti milijun potpisa u najmanje sedam država članica kako bi se o njoj raspravljalo u Bruxellesu.

Hina | 01.12.2020. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cjepivo protiv COVID-19 kao javno dobro, besplatno i dostupno svima cilj je europske građanske inicijative pokrenute u ponedjeljak, čiji se organizatori nadaju da će prikupiti više od milijun potpisa kako bi Europska komisija otvorila raspravu o tom prijedlogu.

Peticija, čije je potpisivanje pokrenulo desetak europskih građana, dobila je u Francuskoj potporu koalicije nekoliko desetaka udruga, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.

To cjepivo zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom financira se javnim novcem... Mora dakle biti dostupno građanima, poručila je koalicija u priopćenju, ističući da žele „zajamčiti pristup svima dijagnostici i liječenju”.

Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju ostvariti profite na ovoj pandemiji, istaknuli su potpisnici inicijative, podsjećajući da su 1990-ih laboratoriji nametnuli pretjerane cijene za liječenje od HIV-a.

Peticija poziva Komisiju da iznese zakonski prijedlog kako bi se „osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ograničavaju dostupnost” budućim cjepivima i metodama liječenja, i da europsko zakonodavstvo „ne ograničava učinkovitost obveznih licencija” koje bi mogle izdati države članice.

Pozivaju i da se uvedu „zakonske obveze da farmaceutski laboratoriji koji koriste sredstva EU-a dijele svoje spoznaje, intelektualno vlasništvo i povezane podatke”; ali i da budu transparentni kad je riječ o „javnim doprinosima istraživanjima, troškovima proizvodnje i odredbama o dostupnosti”.

Da bi se o peticiji otvorila rasprava u Bruxellesu, potrebno je prikupiti milijun potpisa do 30. studenoga 2021., u najmanje sedam država članica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti