Europska povjerenica za tržišno natjecanje ne vidi ono što njezini američki kolege zagovaraju - razbijanje velikih tehnoloških divova

Povjerenica bi trebala početkom prosinca predstaviti prijedlog pravila za digitalno tržište.

Martina Čizmić | 02.11.2020. / 08:31

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) (Foto: © European Union , 2017)

Ideja o razbijanju velikih tehnoloških kompanija na više manjih kako bi se spriječio njihov dominantni položaj na tržištu sve je glasnija u SAD-u. Neki političari čak otvoreno zagovaraju donošenje zakona koji bi razbio velike tehnološke korporacije na manje tvrtke, objašnjavajući da su jednostavno postali preveliki.

I dok bi posljednja tužba američkog Ministarstva pravosuđa protiv Googlea zaista možda mogla rezultirati izdvajanjem neke od Alphabetovih tvrtki iz korporacije, u Europskoj uniji na sve to gledaju nešto drugačije.

Google SAD podiže najveću tužbu protiv Googlea u posljednjih 20 godina

Slika nije dostupna Određeno prvo saslušanje u najvećoj tužbi protiv američke IT kompanije u posljednjih 20 godina

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager ozbiljna je zagovornica reguliranja funkcioniranja velikih IT tvrtki u Europi. Posebice onih IT tvrtki koje nemaju sjedište na europskom kontinentu. No unatoč tome smatra da razbijanje velikih tvrtki poput Facebooka i Googlea na manje tvrtke - nije potrebno.

Povjerenica Vestager trebala bi početkom prosinca predstaviti prijedlog europskog zakona koji bi regulirao poslovanje u digitalnom sektoru. Iako još nisu poznati detalji prijedloga, zna se da će to biti svojevrsna lista pravila što internetske platforme mogu, a što ne, Vestager je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitnug izjavila kako smatra da "razbijanje velikih kopanija neće biti potrebno", iako bi "EU mogao poduzeti takve korake u ekstremnim slučajevima".

Nikad neće doći do toga. Sve dosad nismo imali nijedan slučaj koji bi nas potaknuo na takav potez, rekla je u intervjuu.

Istaknula je kako će zagovarati promicanje konkurentnosti na internetu, a ne uvođenje novih pravila za internetske platforme. To, ukratko, znači da velike tvrtke neće moći davati prednost svojim proizvodima i ponudama nauštrb drugih, ali i da će moći koristiti podatke svojih klijenata samo ako oni pristanu na dijeljenje tih podataka.

No što će još Vestager i njezin tim predložiti, saznat ćemo za mjesec dana. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti