SAD podiže najveću tužbu protiv Googlea u posljednjih 20 godina

Očekuje se da bi grupa tužitelja, već početkom studenog mogla podići još jednu tužbu upravo protiv načina na koji Google zarađuje od digitalnog oglašavanja.

Martina Čizmić | 20.10.2020. / 17:00

Google (Foto: AFP)

Američko ministarstvo pravosuđa i 11 saveznih država podigli su tužbu protiv Googlea zbog navodnog kršenja zakona o tržišnom natjecanju i korištenja povlaštenog položaja kako bi otjerao konkurenciju.

To je ujedno najveća tužba u posljednjih 20 godina, a stručnjaci ju uspoređuju s nekim od legendarnih tužbi poput one protiv Microsofta iz 1998. i AT&T-a iz 1974. godine.

Naime, u pripremi je još nekoliko manjih tužbi koje pripremaju savezne države, a koje se dotiču i Googleove "zlatne koke" - digitalnog oglašavanja. Očekuje se da bi grupa tužitelja, već početkom studenog mogla podići tužbu upravo protiv načina na koji Google zarađuje od digitalnog oglašavanja.

U Googleu za sad nisu željeli komentirati tužbu.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se Google našao na udaru tužitelja. Najpoznatije su tužbe odnosno kazne koje mu je odredila Europska unija zbog nepoštene poslovne prakse. Tako je Google 2019. morao platiti 1,7 milijardu dolara jer je onemogućio internetskim stranicama da pronalaze oglašivače putem Googleovih konkurenata, 2,6 milijardi dolara u 2017. jer je favorizirao vlastite kanale prodaje u tražilici te 4,9 milijardi dolara 2018. jer je blokirao konkurente u Android operativnom sustavu.

Kakve bi posljedice ove posljednje tužbe u SAD-u mogle biti, teško je uopće predviđati. Neki analitičari smatraju da Google, neće ni osjetiti neku financijsku kaznu, dok drugi ističu da bi presuda protiv Googlea mogla dovesti do raspada Alphabeta na manje kompanije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti