Europa ima plan čiji bi se efekti mogli vidjeti i u Hrvatskoj: Kako zaštititi potrošače i istovremeno stvoriti stotine novih radnih mjesta

U Europskoj uniji su u pripremi zakoni o kućanskim aparatima čiji je cilj zaštiti potrošače.

Dalibor Špadina | 14.09.2020. / 21:14

Galerija

Tehnologija u posljednje vrijeme napreduje divovskim koracima, što se odlično vidi na primjeru mobitela. No, kada su popravci u pitanju tehnologija kao da nazaduje.

Na primjer, deset godina starom mobitelu sami možete zamijeniti pokvarenu bateriju, a današnji mobitel morate nositi na servis koji stoji i do 500 kuna. Osim na skupe popravke, potrošači se žale na kratak vijek baterija i ugrađene kvarove.

Često cijena servisa prelazi vrijednost mobitela i dosta ljudi radi toga odluče kupovati nove mobitele, rekao je Tin Mandlin, serviser mobitela i tableta.

Zato se, po uzoru na kilometražu kod vozila, u Europskoj uniji želi i na kućanske aparate uvesti obvezna ugradnja brojača radnih sati ili broja pranja kod perilice. Također bi se trebala uvesti oznaka s očekivanim vijekom trajanja. Zabranili bi se programirani kvarovi na uređajima, a propisali bi i korištenje jedinstvenog punjača za sve mobitele.

Osim toga, trebale bi se uvesti dodatne oznake na uređaje po uzoru na energetske razrede, ali bi u ovom slučaju svaki razred označavao vijek trajanja uređaja, odnosno broj radnih sati uređaja uključujući lakoću popravljanja, tj. dostupnost rezervnih dijelova.

Nova pravila za kućanske aparate Nova pravila za kućanske aparate (Foto: DNEVNIK.hr)

Iduće godine Europska komisija trebala bi nove zakone i predstaviti javnosti. Proizvođači kućanskih aparata prigovaraju da će prelazak na popravljanje donijeti brojne otkaze u industriji.

Kada stalno iznova kupujemo nove uređaje i bacamo ih, stvara se šest novih radnih mjesta. Ukoliko bi koristili sistem popravka ili prenamjene, stvorilo bi se gotovo novih 300 radnih mjesta, rekla je Biljana Borzan, izvjestiteljica za kružnu ekonomiju u Europskom parlamentu.

Osim što je skuplji za potrošače, zbog sistema baci i kupi novo, ističe Borzan, u Njemačkoj je propao svaki deseti serviser.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti