Europska unija dobila legitimnu alternativu Appleovu App Storeu za iOS uređaje

Appleova usklađenost sa Zakonom o digitalnim tržištima EU-a otvorila je širom vrata AltStore PAL-u, nudeći korisnicima iOS uređaja u Uniji pristup aplikacijama trećih strana bez Appleovih ograničenja.

Branimir Vorša | 18.04.2024. / 09:55

AltStore PAL
AltStore PAL (Foto: altstore.io)

U svjetlu uvođenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA) u Europskoj uniji, predstavljen je AltStore PAL, trgovina aplikacija treće strane za iOS, koja zahtijeva godišnju pretplatu od 1,50 eura. Proces instalacije uključuje navigaciju kroz višestruke zaslone koji zahtijevaju potvrde korisnika, što je zadatak koji se može činiti nezgrapnim, ali na kraju vodi do uspješne instalacije.

AltStore PAL je zamisao Rileyja Testuta i Shanea Gilla, koji su predstavili dvije prve aplikacije za ovu trgovinu: Deltu, emulator koji može pokretati igre s raznih konzola, i Clip, upravitelj međuspremnika koji je Apple zabranio. Delta je sada globalno dostupna na Appleovom App Storeu (no ne i u EU, gdje će se moći preuzeti samo na AltStore PAL-u), nudeći rješenje korisnicima koji su se suočili s poteškoćama u korištenju iGBA emulatora (Game Boy Advance emulator), koji je povučen, između ostalog, zbog kršenja autorskih prava.

Jedna od karakterističnih značajki AltStore PAL-a je njegova integracija s Patreonom u svrhu monetizacije. Ta integracija omogućuje razvojnim programerima distribuciju beta aplikacija kao poticaj za crowdfunding, što je praksa koja nije dopuštena u Appleovom App Storeu. Iako je Delta dostupna besplatno, preuzimanje Clipa zahtijeva minimalnu mjesečnu podršku Patreonu od jednog eura (plus porez).

AltStore PAL postoji od 2019., ali sad je legitiman u EU-u

Iako je AltStore dostupan od 2019. godine, njegova je instalacija zahtijevala zaobilazno rješenje koje je uključivalo postavke prema kojima je iPhone korisnika prepoznavao kao programera aplikacije. Međutim, s implementacijom spomenutog DMA, Delta i Clip sada su legitimno dostupni na AltStore PAL-u u Europskoj uniji.

Te aplikacije služe kao primjeri potencijalnih inovacija koje se mogu pojaviti kada programeri nisu sputani ograničenjima Appleova App Storea. Delta, na primjer, djeluje unutar zakonske sive zone koju je Apple nedavno počeo priznavati i podržavati.

Uz Delta i Clip, AltStore PAL ima za cilj pružiti platformu za programere trećih strana. Za razliku od Appleova centraliziranog App Storea, AltStore PAL aplikacije samostalno hostaju programeri na vlastitim poslužiteljima. 

Uvođenje AltStore PAL-a u okviru DMA označava značajan pomak u ekosustavu iOS aplikacija, nudeći programerima i korisnicima alternativni put za distribuciju i korištenje aplikacija.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti