Europske agencije objavile preporuke: Svi iznad 60 i osjetljive kategorije trebali bi doći po novu dozu cjepiva protiv COVID-19

Premda postojeća cjepiva i dalje pružaju dobru zaštitu protiv hospitalizacija i smrtnog ishoda, djelotvornost je smanjena jer je virus evoluirao.

Hina | 11.07.2022. / 13:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zdravstvene agencije Europske unije preporučile su u ponedjeljak drugu booster dozu protiv bolesti COVID-19 za sve starije od 60 godina zbog porasta broja zaraženih i hospitalizacija širom Europe.

Premda postojeća cjepiva i dalje pružaju dobru zaštitu protiv hospitalizacija i smrtnog ishoda, djelotvornost je smanjena jer je virus evoluirao.

Ključno je da svi iznad 60 i sve osjetljive osobe dođu na drugu booster dozu što je prije moguće, rekla je povjerenica EU-a Stella Kyriakides u izjavi.

Slika nije dostupna HZJZ-ovo istraživanje jasno pokazalo koliko su cjepiva i booster doze učinkoviti u zdravstvenom sustavu

Zdravstvene agencije EU-a od travnja preporučuju drugu booster dozu samo za one starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja cijepljenja, koje su posljednjih mjeseci usporene gotovo do zastoja.

Trenutačno vidimo sve više stope prijavljenih slučajeva bolesti COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podvarijantom omikrona BA. 5, izjavila je dr. Andrea Ammon, ravnateljica ECDC-a.

Proizvođači cjepiva, kao što su Moderna Inc i partneri Pfizer Inc i BioNTech, testirali su verzije svojih cjepiva modificiranih za borbu protiv varijante omikrona BA.1.

Slika nije dostupna Američka studija otkriva koliko dugo traje zaštita booster dozom cjepiva protiv COVID-19

Iako su rekli da su ta cjepiva generirala dobar imuni odgovor protiv BA.1 i nedavno cirkulirajućih varijanti, vidjeli su niži odgovor protiv BA.4 i BA.5.

EMA, koja trenutno razmatra dva cjepiva prilagođena varijantama, očekuje da će prva cjepiva sljedeće generacije biti odobrena do rujna.

U međuvremenu, važno je razmotriti korištenje trenutačno odobrenih cjepiva kao drugog boostera kod ljudi koji su najosjetljiviji, rekao je Emir Cooke, izvršni ravnatelj Europske agencije za lijekove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti