Europski parlament prihvatio program besplatnog pristupa bežičnom internetu

Programom WiFi4EU do 2020. u središtu javnog života svakog sela i grada u Europi osigurat će se besplatan pristup bežičnom internetu.

Martina Čizmić | 12.09.2017. / 18:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski parlamentarci prihvatili su Uredbu o promicanju internetske povezanosti u lokalnim zajednicama u kojoj je poseban naglasak stavljen na važnost slobodnog pristupa interneta u ruralnim, udaljenim i planinskim područjima te na otocima.

Ovom Uredbom planirano je postavljanje 6000 točaka gdje će biti omogućen slobodan pristup internetu. Time se povećava dostupnost i promiče internetska povezanost na području cijele Europske unije, istaknuo je Jozo Radoš (GLAS-ALDE).

Kako je istaknuto na plenarnoj sjednici, za 10 godina gotovo polovica radnih mjesta u Europskoj uniji zahtijevat će nove vještine, a više od polovice tih radnih mjesta bit će dostupno samo visokokvalificiranim radnicima. Daljnje obrazovanje i obrazovanje na daljinu stoga mogu u velikoj mjeri doprinijeti uspješnom suočavanju s izazovima modernih društava.

Gotovo je nevjerojatno da samo jednu četvrtinu učenika u Europi podučavaju nastavnici koji se suvereno služe digitalnim tehnologijama. Upravo zbog toga vrlo je važno da svi sudionici obrazovanja na svim razinama obrazovnog procesa steknu primjerene vještine.

Zastupnik Davor Škrlec (Zeleni/ESS) u svom govoru istaknuo je važnost jačanja europske strategije cjeloživotnog učenja i obveze donošenja nacionalnih strategija u državama članicama, pa tako i u Hrvatskoj.

Globalna konkurentnost Europske unije neće se mjeriti samo u tome koliko ćemo uspješno digitalizirati našu industriju, promet i energetiku, nego koliko će uspješno biti digitaliziran naš obrazovni sustav. U našim planinskim krajevima i na otocima ljudi često nemaju prilike sudjelovati u cjeloživotnom obrazovanju koje je jako važno za njihovu prekvalifikaciju i nalaženje pozicije na tržištu rada. Primjerice, osobe iz udaljenih regija teško mogu priuštiti studij na željenom sveučilištu, dok je osobama s posebnim potrebama također često teško sudjelovati u tradicionalnom načinu studiranja. Zato je obrazovanje na daljinu važno za omogućavanje lakšeg pristupa za sve, kao i za smanjenje troška studija. Internetskim učenjem, odnosno obrazovanjem na daljinu može se pružiti prikladniji i pristupačniji oblik obrazovanja jer se izbjegavaju uobičajeni operativni troškovi obrazovnih ustanova, istaknuo je Škrlec.

Također, smatra kako je internetska povezivost u lokalnim zajednicama preduvjet realizaciji obrazovanja na daljinu, ističući važnost inicijativa koje je Europska komisija pokrenula za razvoj otoka (Smart Islands) i ruralnih područja (Smart Villages).

Podržavam inicijativu Komisije da se oslobode financijska sredstva kako bi se omogućio besplatan, siguran, brz i ravnomjeran internetski pristup u udaljenim područjima svih država članica u sklopu inicijative WiFi4EU. Lokalne javne vlasti koje žele ponuditi Wi-Fi na područjima gdje slična javna ili privatna ponuda još ne postoji, moći će se prijaviti za financiranje putem jednostavnog prijavnog obrasca. Ovakav ambiciozan plan uvođenja brzog interneta približit će Europsku uniju svim njezinim građanima i omogućiti im bolju informiranost i participaciju u vlasti na lokalnoj razini. Rezultati referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini pokazuju kako su upravo ruralna područja bila za izlazak iz Europske unije, stoga je potrebno raditi na izjednačavanju životnih uvjeta svih građana EU-a, dodao je Škrlec.

Na plenarnoj sjednici podržani su i amandmani koje je predložio zastupnik Radoš u ime Kluba zastupnika europskih liberala.

Drago mi je da su dio Uredbe postali i moji prijedlozi koji zahtijevaju ravnomjeran razmještaj točaka slobodnog pristupa internetu na području cijele EU. Upravo ravnomjeran razmještaj pruža posebne pogodnosti ruralnim, udaljenim i planinskim područjima te otocima, te im osigurava prioritet prilikom raspisivanja natječaja i dodjela europskih sredstava, zaključio je Radoš.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti