Europski plastični otpad ugrožava zdravlje Turaka

Opasni postupci recikliranja europskog plastičnog otpada u Turskoj nanose štetu zdravlju mnogih ljudi, uključujući i djecu te degradiraju okoliš, upozorio je Human Rights Watch (HRW).

Hina | 22.09.2022. / 08:15

Recikliranje (Foto: Getty Images)

Najbogatije europske zemlje šalju svoje smeće u Tursku, izlažući neke od najranjivijih zajednica u Turskoj, uključujući djecu, izbjeglice i migrante, ozbiljnim ekološkim i zdravstvenim rizicima, prema izvješću HRW-a na 88 stranica objavljenom u srijedu.

Bambus Čaše od bambusa nisu uvijek bolje od plastike

Zagađivači zraka i toksini koji se oslobađaju tijekom recikliranja utječu na radnike i ljude koji žive u blizini postrojenja za recikliranje, ističe HRW, dodajući da "neučinkovite" mjere turske vlade dodatno povećavaju problem.

Izvješće je izrađeno na temelju intervjua s više do 60 ljudi u velikim turskim gradovima poput Istanbula i Adane.

Tursko ministarstvo okoliša nije bilo dostupno za komentar, navodi dpa.

Nakon što je Kina zabranila uvoz plastičnog otpada 2018., Turska je postala primarno odredište za plastični otpad EU-a.

Na Tursku otpada gotovo polovica izvoza plastičnog otpada EU-a u 2020. i 2021., prema podacima HRW-a.

Slika nije dostupna Čišćenje svjetskih oceana i mora: Kineski znanstvenici razvili robotske ribe koje gutaju mikroplastiku

Turska je 2020. primila otprilike 450.000 tona otpada iz EU-a, rekla je stručnjakinja HRW-a Krista Shennum za dpa u srijedu, dodajući da je Njemačka jedna od najvećih zemalja izvoznica u Uniji.

EU i pojedinačne zemlje izvoznice plastike trebale bi okončati izvoz plastike u Tursku i općenito smanjiti količinu plastike koju proizvode i troše, dodala je Shennum. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti