Europski regulatori otklonili su prijedlog telekomunikacijskih tvrtki da i tehnološki divovi poput Googlea i Netflixa sudjeluju u financiranju infrastrukture, pokazuju preliminarni zaključci.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i drugi veliki europski operateri već dugo upozoravaju da tehnološki divovi besplatno koriste njihove mreže i imaju ogroman udio u prometu pa bi trebali preuzeti i dio troškova.

Telekomunikacije, ilustracija Što nas očekuje na tržištu telekomunikacija u 2022.? Žešća tržišna utakmica, novi zakon i velike investicije telekoma

Google je krajem rujna otklonio pozive europskih telekoma da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu i da već preuzima prijenos podataka gotovo od pošiljatelja do primatelja.

Europska komisija planira u idućim mjesecima od tehnološkog i telekomunikacijskog sektora prikupljati povratne informacije o tom pitanju i potom predstaviti zakonski prijedlog.

Tijelo europskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) preliminarno je pak zaključilo da tehnološke kompanije ne bi trebale preuzeti dio tereta financiranja telekomunikacijske infrastrukture.

BEREC nije pronašao dokaze o opravdanosti metode (izravne kompenzacije) s obzirom na trenutno stanje na tržištu, stoji u zaključcima BEREC-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju