Europska agencija za lijekove (EMA) očekuje da će se kampanja cijepljenja protiv COVID-19 provoditi jednom godišnje, slično pristupu s cijepljenjem protiv gripe, objavio je u srijedu europski regulator.

Iako se COVID-19 još ne ponaša kao sezonski virus u zimskim valovima, Marco Cavaleri, koji je u EMA-i zadužen za zdravstvene prijetnje i strategije cijepljenja, kazao je na konferenciji za medije da bi to mogao biti smjer u kojem ćemo ići.

Booster doza cjepiva protiv COVID-19 Oni žele biti spremni na ono što dolazi: Ova zemlja vodi i petu dozu cjepiva protiv COVID-19 građanima starijima od 18. godina

U Europi postoji pad novih slučajeva COVID-19, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a riječ je o najnižim razinama zabilježenim u EU-u u proteklih 12 mjeseci, dodao je Cavaleri pozivajući se na podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ipak, virus nastavlja evoluirati i potreban je organizirani pristup kako bi se održao raspon cjepiva s ciljem pružanja odgovarajuće zaštite protiv novih varijanti, ističe Cavaleri.

EMA trenutačno raspravlja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i drugim regulatornim agencijama o kriterijima i procesu koji će dovesti do potencijalnog ažuriranja cjepiva s obzirom na buduće kampanje cijepljenja, dodaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju