Europski regulator pomno proučava podatke: Ne možemo garantirati da će cjepiva protiv COVID-19 dobiti zeleno svjetlo

Očekuje se da će EMA svoju provjeru cjepiva Pfizera i BioNTecha dovršiti do 29. prosinca, a Moderninog „najkasnije“ do 12. siječnja.

Hina | 10.12.2020. / 16:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech te Moderna su Europskoj agenciji za lijekove dali „robusnu“ količinu podataka o testiranju njihovih cjepiva, kazala je u srijedu izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA).

Imamo podatke o oko 30 tisuća ispitanika koji su praćeni kroz klinička testiranja. To nam pruža veoma robusnu bazu podataka na temelju koje možemo donijeti odluku, oko sigurnosti i djelotvornosti, kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na susretu odbora Europskog parlamenta.

Slika nije dostupna Britanska agencija objavila tko ne bi smio uzimati Pfizerovo cjepivo. Objavili i mogući uzrok alergijskih reakcija: "Druge vrste to ne sadrže"

Slika nije dostupna Otkriveni prvi slučajevi jakih nuspojava na Pfizerovo cjepivo: Dvije osobe dobile alergijske reakcije, četvero privremenu paralizu lica

Očekuje se da će EMA svoju provjeru cjepiva Pfizera i BioNTecha dovršiti do 29. prosinca, a Moderninog „najkasnije“ do 12. siječnja, prenosi Reuters.

Cooke je naglasila da bi se datumi odobrenja mogli mijenjati, ovisno o rezultatima procjene.

U ovom trenutku ne možemo garantirati da će biti pozitivan ishod, kazala je Cooke, dodavši da stručnjaci agencije moraju analizirati jako veliku količinu podataka.

Moramo biti sigurni da ćemo ih ispravno analizirati, dodala je.

Istaknula je da EMA istražuje i nove informacije od srijede kad je u Velikoj Britaniji dvoje ljudi imalo anafilaksu, a jedna potencijalnu alergijsku reakciju nakon primanja Pfizerovog cjepiva.

Cooke očekuje da će AstraZeneca i Johnson & Johnson svoje cjepivo prijaviti za registraciju u prvom kvartalu iduće godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti