Europski regulatori analizirat će moguće zdravstvene rizike Appleova iPhonea

Skupina europskih regulatora najavila je analizu mogućih zdravstvenih rizika Appleovog iPhonea 12 nakon francuske obustave prodaje zbog previsoke razine zračenja.

Hina | 14.09.2023. / 11:16

iPhone (Foto: Afp)

Francuski mrežni regulator ANFR obavijestio je Apple da je zabranio prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije zračenja (SAR) malo iznad zakonom propisanog plafona. Dodali su da će rezultate proslijediti regulatorima u drugim zemljama EU.

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, izjavio je francuski državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien, objavljenom u utorak, istaknuvši da Apple ima rok od dva tjedna.

iPhone 12 Francuska zaustavlja prodaju jednog modela iPhonea zbog previsokog zračenja

Nizozemski regulator objavio je u srijedu da provjerava problem mogućeg prekomjernog zračenja iPhonea 12. Naglasili su da zračenje ne predstavlja sigurnosni problem koji bi trebalo hitno rješavati, ali namjeravaju zatražiti objašnjenje od amerčike kompanije.

Njemački regulator naglasio je da bi postupak Francuske mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini, dodavši da će ispitati problem za domaće tržište bude li francuski slučaj dovoljno napredovao.

Belgijski državni tajnik za digitalizaciju poručio je u četvrtak da će analizirati moguće zdravstvene rizike, povezane s Appleovim mobitelom.

Moja je dužnost voditi računa da građani budu sigurni, rekao je državni tajnik za digitalizaciju Mathieu Michel u izjavi poslanoj Reutersu u četvrtak.

Brzo sam kontaktirao IBPT-BIPT (regulatora) i zatražio analizu o potencijalnoj opasnosti proizvoda, rekao je Michel, dodavši da je naložio da se ispitaju svi Appleovi mobiteteli. Testovi bi trebali obuhvatiti i uređaje drugih proizvođača, ali u kasnijoj fazi.

Talijansko ministarstvo industrije objavilo je da prati situaciju, ali zasada ne namjerava poduzimati nikakve mjere.

Google EU je prisilila velike tehnološke kompanije da igraju po novim pravilima u Europi i šire

Apple je u srijedu odbacio francusku odluku o zabrani prodaje, naglasivši da je iPhone 12, lansiran 2020., certificiralo više međunarodnih tijela.

Mobiteli zrače zato što u radu koriste radiofrekvencijske valove koji stvaraju elektromagnetsko polje, što ne izaziva promjene u ljudskim stanicama, za razliku od radioaktivnog tračenja, objašnjava Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti