FOTO Europski svemirski teleskop otkrio nove slike mračnog dijela svemira: "Nikada nisam vidio ništa slično"

Zapanjujuće nove slike ESA-inog svemirskog teleskopa Euklid otkrivaju kozmička čuda i nude revolucionarne uvide u misterije tamne tvari i tamne energije.

Branimir Vorša | 24.05.2024. / 09:34

Galerija

Europski svemirski teleskop Euklid otkrio je novi zadivljujući niz slika, uključujući zvjezdane jaslice, spiralnu galaksiju i bezbrojne sjajne galaksije. Riječ je o drugom u nizu izdanju slika otkako je Euclid prošle godine pokrenuo svoju misiju istraživanja tamne tvari i tamne energije. O prvim slikama Euklida izvijestili smo krajem 2023. godine.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je nove slike zajedno s prvim znanstvenim rezultatima misije, s ciljem mapiranja dvije milijarde galaksija na trećini zvjezdanog neba tijekom šest godina. Znanstvenik projekta Euklid, Rene Laureijs, izrazio je posebno oduševljenje slikom skupa galaksija Abell 2390.

Skupina Abell 2390, udaljena 2,7 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, sadrži čak preko 50.000 galaksija. Da to stavimo u perspektivu, spomenimo da već samo jedna galaksija, poput Mliječne staze, može sadržavati stotine milijardi ili čak bilijuna zvijezda.

Samo Abell 2390 sadrži masu od oko 10 bilijuna sunca, izjavio je Jason Rhodes iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) tijekom online konferencije za novinare.

Ta slika također otkriva tamnu tvar kroz njezine gravitacijske učinke, iskrivljujući svjetlost iz pozadinskih galaksija. U tom klasteru galaksija ima toliko tamne tvari da ozbiljno savija svjetlost iz nekih od ovih pozadinskih galaksija, objasnio je Rhodes. Vjeruje se da tamna tvar i tamna energija čine 95 posto svemira, iako se o njima malo zna.

Zvijezde "siročad"

Uz to, slika je istaknula "zvijezde siročad" koje lebde između galaksija, što ukazuje na prisutnost tamne tvari. Te zvijezde su izbačene iz galaksija, stvarajući neku vrstu oblaka koji okružuje cijeli klaster, rekao je za AFP francuski astronom Jean-Charles Cuillandre, koji isto tako radi na projektu Euklid.

Još jedna značajna nova Euklidova slika je Messier 78, rasadnik zvijezda udaljen 1300 svjetlosnih godina u sazviježđu Orion. Slika prikazuje zvijezde koje se formiraju u plavičastom središtu, izranjajući iz ljubičastih i narančastih oblaka. Laureijs je naglasio da samo Euklid to može prikazati u jednom kadru zbog svog širokog vidnog polja, za razliku od svemirskog teleskopa James Webb.

Euklidova slika skupa galaksija Abell 2764, unatoč pogrešci u usmjeravanju, pokazala je njegovu jedinstvenu sposobnost koncentriranja svjetlosti hvatajući vrlo slabe objekte pored sjajne zvijezde. Nikada nisam vidio ništa slično, naglasio je Cuillandre, govoreći o novootkrivenoj patuljastoj galaksiji unutar klastera Dorado.

Peta Euklidova slika prikazuje spiralnu galaksiju NGC 6744, nalik Mliječnoj stazi, na pozadini sjajnih zvijezda. Sve su te slike snimljene u samo jednom danu, ističući učinkovitost teleskopa.

Slijedi detaljno istraživanje podataka

U nadolazećim godinama, znanstvenici će istraživati Euklidove podatke, tražeći nebeska tijela poput "lopovskih" planeta. Rane analize uključuju studije o zvijezdama siročadi u klasteru Perzej, sugerirajući da su zarobljene u gravitaciji tamne tvari, prema Laureijsu.

Unatoč nekim izazovima, kao što je tanak sloj leda koji zamagljuje vidokrug teleskopa, uspješna operacija u ožujku taj je sloj raščistila. Laureijs je priznao da bi se led mogao ponovno nakupiti, ali tim ima vremena riješiti ovaj problem.

Euklidova misija još je u svojim ranim danima, a navedene početne slike samo su početak njezina doprinosa našem razumijevanju tamnih komponenti svemira.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti