Detektiv mračnog dijela svemira: Euklid poslao prve snimke svemira

Europski svemirski teleskop Euklid poslao je u utorak prve snimke sjajne maglice u obliku konjske glave, nikad viđene daleke galaktike, pa i "neizravne dokaze" o postojanju nevidljive tamne tvari.

Hina | 08.11.2023. / 09:26

Snimka Euklida (Foto: AFP PHOTO/ESA/EUCLID/EUCLID CONSORTIUM/NASA)

Euklid, koji je dobio ime po slavnom grčkom matematičaru, u srpnju je lansiran u prvu svjetsku misiju radi proučavanja svemirskih tajni o tamnoj tvari i o tamnoj energiji.

Zadatak mu je načiniti mapu trećine neba koja obuhvaća dvije milijarde galaktika kako bi se izradila precizna 3D karta svemira.

Jeziva spektralna ruka ostataka supernove MSH 15-52 VIDEO NASA-in teleskop snimio jezivu spektralnu ruku udaljenu 16.000 svjetlosnih godina od nas

Pošto je stigla na 1,5 milijuna km od Zemlje, europska sonda je počela slati prve snimke koje je u utorak objavio Europski centar za svemirske operacije u Darmstadtu u Njemačkoj.

Nevjerojatne i dojmljive snimke koje nas podsjećaju da je važno poći u svemir kako bi se više doznalo o njegovim tajnama, rekao je Josef Aschbacher, čelnik Europske svemirske agencije (ESA) u priopćenju.

Među njima je i snimka maglice Konjske glave u obližnjem sazviježđu Orionu te spiralnih i "nepravilnih" galaktika.

Rene Laureijs, glavni znanstvenik projekta, rekao je da je "najzanimljivija" snimka Perzejeva jata koje obuhvaća tisuću galaktika dok je u pozadini više od 100.000 galaktika, od kojih su neke udaljene 10 milijarda svjetlosnih godina i nikad prije nisu viđene.

Euklidova je posebnost to što ima široko vidno polje "neviđeno u povijesti astronomije", rekao je za AFP Jean-Charles Cuillandre, astronom i fizičar u Povjerenstvu za atomsku energiju (CEA), koje je član konzorcija Euklid.

Kilonova i galaksija u kojoj se nalazi Svemirski teleskop prvi put snimio kilonovu i stvaranje rijetkih elemenata

Zahvaljujući tom širokom pogledu, teleskop, opremljen dvama uređajima (optičkim i bliskim infracrvenim), može načiniti tako velike snimke visoke rezolucije. Sve to radi iznimno brzo: za prvih pet fotografija trebalo mu je samo osam sati.

ESA opisuje Euklida kao detektiva mračnog dijela svemira čija je zadaća istražiti zašto se 95 posto svemira sastoji od tamne tvari i energije o kojima ne znamo gotovo ništa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti