Europski telekom lobisti upozoravaju: Blokada kineskih dobavljača opreme mogla bi rezultirati brojnim problemima

ECTA-ina objava dolazi nakon što je u Francuskoj uvedeno ograničenje na kupovinu Huaweijeve opreme, koje, iako tako nije sročeno, zapravo znači potpunu blokadu.

Martina Čizmić | 16.10.2020. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Grupa lobista koja predstavlja europske telekom operatere upozorila je kako ne bi bilo dobro blokirati kineske dobavljače telekomunikacijske opreme. Istaknuli su kako bi blokada uzrokovana političkim igrama mogla rezultirati višim troškovima i odgodom ažuriranja telekomunikacijskih mreža, što bi se u konačnici moglo pokazati još većim problemom.

European Competititve Telecommunications Association (ECTA) u svojoj je objavi istaknula kako "odbacuje bilo kakve zabrane kineskih dobavljača 5G opreme zbog geopolitičkih razloga" te je naglasila kako se takve odluke mogu opravdati samo "dobro utvrđenim činjenicama".

ECTA-ina objava dolazi nakon što je u Francuskoj uvedeno ograničenje na kupovinu Huaweijeve opreme, koje, iako tako nije sročeno, zapravo znači potpunu blokadu.

Glavni direktor ECTA-e, Luc Hindryckx za Reuters je rekao kako objava odražava zabrinutost članica grupe da je europski pristup procjeni rizika dobavljača, poznat kao Toolbox, zapravo usmjerio zemlje članice EU da uvedu zabranu za kineske dobavljače.

Naglasio je kako bi isključivanje kineskih dobavljača (prije svega Huaweija i ZTE-a) iz računice, telekomima ostavilo izbor između samo tri velika globalna igrača - Nokije, Ericssona i Samsunga.

Smanjenje broja dobavljača sa pet na tri će ne samo utjecati na telekomunikacijski sektor kroz povećanje troškova, već i negativno utjecati na performanse, odgoditi pokretanje 5G mreža te ugušiti potencijal za inovacije, stoji u ECTA-inoj objavi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti