Europski žiri odlučio: Izabran je najbolji automobil 2024. godine

Prošle je godine ovu titulu ponio Jeep Avenger, a sada je na sajmu automobila u Ženevi proglašen top model za 2024.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2024. / 12:44

Renault Scenic E-Tech (Foto: Renault)

Na velikom automobilskom sajmu koji se ovaj tjedan održava u Ženevi objavljeni su rezultati glasovanja za najbolji europski automobile ove godine. Žiri od 58 europskih automobilskih novinara iz 22 države kao pobjednika odabrao je Renault Scenic E-Tech koji je dobio 329 bodove te je to sedmi Renaultov automobil koji se može pohvaliti titulom “The Car of the Year”. Nakon prvog kruga glasovanja, odabrano je sedam finalista za ovu titulu - BMW serija 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scenic, Toyota C-HR i Volvo EX30, a sada smo napokon saznali i pobjednika.

BYD Seal Na popisu i jedna kineska kompanija: Poznati su kandidati za europski automobil godine

Scenic E-Tech je električni automobil s motorom snage 160kW (215KS) i 77kWh baterijom koji pažnju plijeni odličnim dosegom (625 km prema WLTP-u) te cijenom od 40 tisuća eura. Na EV Areni spominju kompaktne dimenzije od 4,47 metara te neke zanimljive opcije poput panoramskog krova i OpenR Link infotainment sustava s integriranim Googleovim uslugama. Za automobil ove klase, električni Scenic ima cijenu s kojom može dobro parirati konkurentima, a ta početna cijena se na određenim tržištima, uz državne subvencije, može dodatno smanjiti.

A ta konkurencija na ovom je tržištu prilično velika. Prvo, tu je Tesla i njen Model Y koji dominira tržištem, a vozila sličnih karakteristika i usporedive ili čak niže cijene imaju i Kia s modelom EV6 te Hyundai s Ioniqom 5.

Svi u Renault Groupu i brendu Renault iznimno smo ponosni na osvajanje prestižne nagrade `Car of the Year`. Nagrada pokazuje da smo napravili prave izbore: rekordni doseg i prostrana unutrašnjost, pri čemu smo pažljivo upravljali utjecajem na okoliš. Kada tome dodate užitak vožnje i lifestyle opremu poput Solarbay panoramskog krova i posljednju generaciju OpenR Link sustava s integriranim Googleovim servisima, Scenic ima sve opcije da osigura svoju poziciju na europskom tržištu električnih automobila, komentirao je ovaj uspjeh izvršni direktor brenda Renault Fabrice Cambolive.

Renault 5 E-Tech electric Renault objavio video električne verzije svoje legende i poručio: Povratak revolucije

Prije Scenica E-Tech još je šest vozila ovog brenda ponijelo titulu automobila godine - Renault 16 (1966), Renault 9 (1982), Clio (1991), Scenic (1997), Megane (2003) Clio (2006), dok je prošle godine najboljim automobilom godine europski žiri proglasio Jeep Avenger.

Izvor: Renault
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti