Renault objavio video električne verzije svoje legende i poručio: Povratak revolucije

S obzirom na to da bi mu cijena mogla iznositi oko 25 tisuća eura, ovo bi mogao biti jedan od popularnijih električnih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2023. / 17:41

Renault 5 E-Tech electric (Foto: Renault)

Krajem veljače u Ženevi će se održati tradicionalni sajam automobila na kojem očekujemo brojne novitete i nije teško pretpostaviti kako će u fokusu biti elektrifikacija, odnosno izlaganje i predstavljanje sve većeg broja električnih automobila. Jednu od svojih premijera za Ženevu priprema i Renault. Taktika ove kompanije na tržištu električnih automobila jest oživjeti neke od svojih tradicionalnih i svima dobro poznatih modela i predstaviti ih u električnom ruhu poput modela Renault 4 i 5.

Prototip električnog Renault Twingo Renault kreće u utrku: Najavili novi električni Twingo za samo 20 tisuća eura

Kompanija je već prikazala prototip električne verzije petice, a konačnu, odnosno proizvodnu verziju ovog modela predstavit će na spomenutom automobilskom sajmu u Ženevi. Dva mjeseca uoči službenog predstavljanja te verzije Renault je objavio teaser videozapis u kojem su najavili “povratak revolucije”.

Prema nekim prijašnjim informacijama, dizajn konačnog modela ne bi se trebao previše razlikovati od ranije predstavljenog prototipa, a isto potvrđuje i objavljeni video.

Prema šefu Renaulta Luci de Meu, to je najzabavniji mali električni automobil. On ga je već testirao i ne može dočekati njegovo službeno predstavljanje u Ženevi, kao i početak prednarudžbi. Renault 5 je automobil koji svi žele. To je legenda koja je inspirirala sve generacije i svi joj se vesele, nije štedio na superlativima u jednom ranijem intervjuu de Meo.

Slika nije dostupna Optimizam francuskog proizvođača automobila: Očekuju pad cijena i povećanje prodaje

Renault 5 E-Tech electric je kompaktni automobil napravljen na platformi AmpR Small, a prvenstveno je namijenjen za gradsku vožnju. U prodaji će se pojaviti u dvije verzije, ovisno o kapacitetu baterije, a jedna od opcija uključuje 52kWh bateriju dosega oko 400 km, što je prilično respektabilno za gradsku vožnju. Za osobe koje traže električni automobil manjih dimenzija s kojim će se ponajviše voziti gradskim cestama, Renault 5 se čini zanimljivo rješenje, a ono što bi moglo biti ključno za njegovu prodaju jest, naravno, cijena. Iz Renaulta je još nisu objavili i vjerojatno je nećemo saznati prije službenog predstavljanja 26. veljače, no iz ove su kompanije ranije spominjali cifru od oko 25 tisuća eura.

Izvor: Renault


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti