Francuski proizvođač automobila Renault ove godine očekuje veću prodaju vozila na električni pogon, unatoč slabljenju gospodarstava i potrošnje, jer bi smanjenje cijena tih vozila trebalo potaknuti prodaju.

Od početka godine primijetili smo sve veću potražnju za električnim automobilima, rekao je izvršni direktor za Renaultov brend Fabrice Cambolive u razgovoru za stručni časopis Autogazette.

Iz tog se razloga očekuje da će Renault u 2023. nastaviti bilježiti rast prodaje e-automobila. Nadalje, opskrba poluvodičima se poboljšava, pa Cambolive očekuje da će to sniziti troškove e-vozila - i za kupce i za proizvođače.

Tesla Prvi čovjek Renaulta smatra kako je Tesla ovim potezom poslala upozorenje proizvođačima električnih automobila

S našim poslovanjem za električna vozila Ampere ne samo da ćemo moći dodatno smanjiti troškove e-automobila, već i fiksne troškove naše kompanije, rekao je Cambolive.

Renault trenutno prolazi kroz transformaciju i planira se podijeliti na nekoliko neovisnih dijelova. Odjel za električne automobile i softver Ampere trebao bi se izdvojiti u drugoj polovini godine, a potom izaći na burzu.

Cambolive očekuje da će pad troškova Renault učiniti konkurentnijim na tržištu e-vozila, prenoseći uštede i na kupce. Grupa radi na ponudi e-automobila za 25.000 eura.

Prodajna cijena nove električne verzije modela vozila R5 također bi trebala biti manja od 30.000 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju