Uskoro ćemo vidjeti električnu verziju još jednog legendarnog automobila

Prošlo je više od 60 godina od predstavljanja modela poznatog po specifičnom dizajnu i smještaju mjenjača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2022. / 15:51

Punjenje električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Za nešto više od mjesec dana u Parizu će početi veliku automobilski sajam Paris Motor Show na kojem će automobilske kompanije izložiti svoje najjače adute, a nije teško zaključiti kako će elektrifikacija biti u prvom planu. Već smo pisali kako će na ovom sajmu Jeep predstavit svoj električni SUV Avenger, no onim malo starijima i ljubiteljima nostalgije bit će puno zanimljivije ono što u Parizu priprema Renault.

Slika nije dostupna Nakon 2030. ovaj automobilski div će u Europi prodavati samo električne automobile

Ova kompanija planira oživjeti svoju legendu iz prošlog stoljeća i predstaviti je u električnom izdanju. Riječ je o modelu Renault 4, automobilu kojeg smo u prije 3 i više desetljeća često mogli vidjeti i na hrvatskim cestama. Pored “četvorke” Renault je ranije najavio kako će predstaviti i električnu verziju modela Renault 5 - na Paris Motor Showu prikazat će novu verziju tog vozila. Planovi kompanije vezani uz elektrifikaciju su veliki te namjeravaju do 2025. godine u ponudi imati deset automobila s električnim motorima.

Prema dostupnim podacima, Renault 4, kao i “petica” koristit će CMF-BEV platformu, imat će električni motor snage 132 KS te doseg od oko 400 km. S obzirom na to da će biti namijenjen gradskoj vožnji, riječ o respektabilnim brojkama koje bi trebale zadovoljiti većinu vozača.

Originalan model Renaulta 4 predstavljen je prije više od 60 godina (1961.) te je bio poseban po specifičnom dizajnu i povišenoj ručici mjenjača.

Slika nije dostupna Sljedeće godine počinje prodaja "najjeftinijeg gradskog električnog vozila na europskom tržištu"

Fotografije ovog modela već su objavljene na nekim portalima, a kako će izgledati konkretan model, trebali bi saznati uskoro. Što se cijene tiče, na stranici Arena EV spominju kako je Renaultov plan da model Renault 5 stoji oko 20 tisuća eura, dok četvrtka trebala biti još jeftinija.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti